Estnisk nazikollaboratör död

01 mars 2010

Nyheter, Utrikes

Den estniske affärsmannen och före detta nazisten Harry Männil, misstänkt för massmord på judar och kommunister i Baltikum under andra världskriget, avled den 11 januari, 89 år gammal.

Under Nazitysklands ockupation av Estland 1941-1944 tjänstgjorde Männil i dess säkerhetspolis och ska personligen ha mördat cirka hundra människor och ansvarat för ytterligare tusen avrättningar. När Röda armén till sist besegrade nazisterna flydde Harry Männil till Sverige, i hopp om att få asyl i det land som tidigare haft så goda förbindelser med tyskarna.
Men Sverige hade vänt kappan efter vinden, och Sandlerkommissionen, som tillsatts av riksdagen efter kriget i ett försök att göra upp med statens protyska förehavanden, slog fast att Männil inte borde få tillåtelse att stanna i Sverige. Ironiskt nog klarade han sig undan baltutlämningen, då Sverige på Stalins begäran skickade tillbaka ett hundratal baltiska flyktingar som misstänktes för att ha stridit på tyskarnas sida.
Likt många andra nazister hamnade Männil istället i Sydamerika efter kriget, där han levde gott som grundare och ägare av holdingbolaget ACO. Han var också ”berömd” i vissa kretsar som en stor konstsamlare och kännare.
Harry Männil var efterlyst av Simon Wiesenthal Centret i Los Angeles, varför han inte kunde resa till USA, Storbritannien, Ryssland och många andra länder. Men efter Sovjetunionens fall återvände han till det självständiga Estland år 1990, där han skyddades av mäktiga antisovjetiska krafter i den nya staten. Han var nämligen gudfar till Estlands första borgerliga statsminister Edgar Savisaars dotter. Harry Männil var också ekonomisk rådgivare till den estniska regeringen under övergången från sovjetisk planekonomi till liberal marknadsekonomi.
Så sent som år 2005 krävde den israelisk-amerikanske nazistjägaren Efraim Zuroff vid Simon Wiesenthal Centret att få Harry Männil utlämnad, men de estniska myndigheterna ansåg inte att det fanns tillräckligt med bevis för att låta ställa honom inför rätta för krigsförbrytelser.

Per Leander
intis@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.