300 000 strejkade i Portugal

16 mars 2010

Nyheter, Utrikes

Mer än 300 000 offentliganställda i Portugal gick ut i strejk förra torsdagen, enligt facken. Det är en protest mot frysning av deras löner och mot en rad andra nedskärningar.

Sophämtare lämnade soporna, skolor stängde, domstolar och sjukhus påverkades.
Regeringen planerar just nu en långsiktig nedskärningsplan som ska få ner budgetunderskottet under tre procent av BNP. Ett underskott som tredubblades förra året till rekordartade 9,3 procent. Detta ska vara klart 2013, och regeringen tänker inte ändra i nedskärningsplanerna.
Portugal är liksom Grekland ytterligare en ”svag” medlem i eurozonen, Västeuropas fattigaste land som hade problem redan före den senaste finanskrisen. Landet har tio miljoner invånare och har just gått igenom den värsta ekonomiska krisen på många år. Arbetslösheten ligger officiellt på 10 procent, den högsta siffran på 25 år.

Nedskärningar
Den socialdemokratiska regeringen har inte längre majoritet i parlamentet efter parlamentsvalet i höstas, och från januari till februari sjönk premiärminister José Sócrates popularitet från 40,3 procent till 29,4 enligt Reuters.
Nu ska bara hälften av alla offentliganställda som slutar bli ersatta, militärutgifterna ska skäras med 40 procent, och enligt BBC ska sex miljarder euros dras in genom privatiseringar.
Enligt facken är det inte deras medlemmar som ska betala eftersom pensionerna har skurits ner i åratal, och de redan har fått en reallönesänkning på 7 procent de senaste tio åren. Generalstrejken förra torsdagen betraktas av facken som en seger, med 80 procent av de offentliganställda indragna. Enligt regeringen var det bara 14 procent av dessa som strejkade.
Nu förvarnar facken om en ny generalstrejk i maj, om inte regeringen ändrar sig vad gäller frysningen av lönerna.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.