”Lagen är ett orimligt hastverk”

15 mars 2010

Inrikes, Nyheter

Nej till ny kollektivtrafiklag. Det var budskapet när 200 bussförare samlades i isande kyla för ett lunchmöte på Mynttorget ett kort stenkast från Riksdagshuset i Stockholm i förra veckan.

Kommunal har sedan en längre tid haft torsdagsmöten på Mynttorget i Stockholm. Temat är Kamp för rättvisa.
Denna gång var mötet ett samarrangemang med Seko. Anledningen är att regeringen har kommit med ett förslag till ny lag om kollektivtrafiken, som kommer att innebära en total kommersialisering.
I ett gemensamt flygblad från de två organisationerna skriver de: ”Driften ska i framtiden nästan helt finansieras med biljettintäkter – i alla fall om regeringens förslag till ny kollektivtrafiklag går igenom. Enligt lagförslaget ska vilket företag som helst kunna gå in och utföra trafik var som helst, när som helst. Detta kommer att öka osäkerheten i trafiken, trängseln i knutpunkter och ytterligare försämra möjligheterna att planera”.

”Hastverk”
Förslaget har presenterats av infrastrukturminister Åsa Torstensson som inte oväntat har en positiv syn på lagförslaget. Ungefär samma åsikter som när samtliga ministrar vill privatisera, avreglera och konkurrensutsätta. Nämligen att allt kommer att bli så bra.
– Med en kollektivtrafiklagstiftning som sätter människornas resande i centrum, som underlättar arbetspendling, ger fler människor fler arbetsgivare att välja mellan och ger en större bredd av arbetssökanden för företagen, så fortsätter vi utvecklingen och konkurrenskraften av alla landets delar samtidigt som vi minskar konjunkturkänsligheten, säger Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.
En av de som talade på Mynttorget var Maj Karlsson, ordförande för Kommunal Östergötland. Hon hade en helt annan uppfattning än Åsa Torstensson.
– Det är orimligt hastverk. Det är en avreglering som bara är ideologiskt motiverad. Den borgerliga majoriteten i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting ställer helt upp på regeringens förslag till systemskifte, också inom kollektivtrafikens område. Kommunal tar helt avstånd från denna högerpolitik, sa Maj Karlsson.
Samtidigt som bussförarna demonstrerade debatterade riksdagsledamöterna regeringens Lavallag.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som också höll ett kort tal på Mynttorget, gisslade lagen och avrundade sitt tal med uppmaningen till de som lyssnade att rösta på rätt partier valdagen 19 september.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.