”Kämpa för avveckling”

29 mars 2010

Inrikes, Nyheter

Det var en gles skara entusiaster som samlats denna vintermulna vardagseftermiddag för att uppmärksamma den historiska folkomröstning vars beslut nu kan vara hotat av den sittande borgerliga regeringen. Det var föreningen Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen som kallat till demonstration på Sergels torg i Stockholm, på 30-årsdagen av kärnkraftsomröstningen.

Det är i år 30 år sedan som det svenska folket beslutade att kärnkraften successivt och senast år 2010 skulle avskaffas i Sverige. Med en majoritet för linje två som representerades av Socialdemokraterna och Folkpartiet drevs detta historiska beslut igenom av den dåvarande borgerliga regeringen.

Men detta beslut är nu hotat sedan den sittande regeringen alldeles i dagarna lagt fram sin proposition Kärnenergi, i vilken man föreslår att avvecklingslagen avskaffas och Kärntekniklagen och Miljöbalken ändras. Detta är enligt föreningen Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen mycket upprörande och de menar att regeringen med denna proposition bryter mot sitt eget vallöfte och sin egen regeringsdeklaration.
Detta eftersom man i allianspartiernas Valmanifest 2006 lovade att ”Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden”. Föreningen hävdar att regeringen redan har planer på att bygga nya kärnreaktorer. I regeringsdeklarationen 2006 sa statsminister Fredrik Reinfeldt att ”Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer att bestå”, ett löfte som han nu alltså är beredd att bryta. Den 17 juni kommer riksdagen att fatta beslut i frågan, efter utskottsbehandlingen. Föreningen Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen säger i ett pressmeddelande att man kan vänta sig stor dramatik då det endast behövs fyra nej-röster i Alliansen för att fälla förslaget.

”Kämpa för avveckling”

Manifestationen på Sergels torg på onsdagen inleddes med sång och musik av gruppen Abalone Dots från Västervik. Därefter hölls en mängd tal av såväl kända som okända personer.

Birgitta Hambraeus som en gång fick Centerpartiet med Torbjörn Fälldin i ledningen, att säga nej till kärnkraft, var förste talare ut. Hon fördömde bland annat regeringens förslag att avskaffa avvecklingslagen och manade till vidare kamp för avvecklingen av kärnkraften. Ewa Larsson från Gröna kvinnor menade att regeringens agerande är ett hån mot oss, de svenska väljarna. Hon sa också att ”Vi som är här idag vill satsa på det förnyelsebara och avveckla den sittande regeringen”.

Riksdagsledamoten Solveig Ternström (c) uppmanade publiken att ”mailbomba regeringen Reinfeldt i protest” och skådespelerskan Marika Lagercrantz läste dikter av Tage Danielsson. Per Hegeland från Baltic Sea NGO forum berättade att Östersjön är det mest radioaktivt förorenade havet i världen och att svenska kärnkraftverk står för en stor del av dessa radioaktiva utsläpp. Övriga talare under dagen var Jacob Dalunde från Grön Ungdom, Anita Goldman författare, Frida Fleischer från FI och Jytte Guteland från SSU.

Moderator under dagen var den färgstarka Akko Karlsson från Miljöpartiet som släppte ”dagens mediaskandal”. Hon berättade att SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) låtit genomföra en undersökning om folkhälsa och miljö. I denna undersökning har man beslutat att inte ha med cancer bland befolkningen som en parameter för värden runt kärnkraftverk. Detta är uppseendeväckande men har ännu inte uppmärksammats av media, menade Akko Karlsson.

Liza Ahnland

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.