”Det ser äntligen ut att ljusna”: Fler återanställs på Volvo Umeå

01 mars 2010

Intervju, Nyheter, Umeå

Nedskärningarna och varslen inom bilindustrin har varit omfattande under en längre tid och de anställda har pendlat mellan hopp och förtvivlan.
Men för arbetarna på Volvo Lastvagnar i Umeå ser det nu äntligen ut att ljusna, sedan företagsledningen beslutat om ytterligare återanställning.

Förhandlingarna är redan avslutade för 312 återanställda. Kommande veckor fortsätter förhandlingarna om ytterligare ett antal.
Jan-Olov Carlsson från metallklubben berättar här vad som händer på Volvo Lastvagnar.

Vad är det som gör att Volvos ledning nu beslutat att återanställa personal?
– Det finns tydliga tecken på en ökad orderingång. Dessutom har Volvo knappt något lager att sälja ur. Eftersom Volvo Lastvagnar gjort sig av med så många anställda och därmed kompetens är man rädd att hamna på efterkälken när kunderna börjar ropa efter lastbilar. Alltså är det bråttom att öka kapaciteten.
Varför har det givits så olika besked om antalet återanställningar?
– Det handlar om vad man vill och vad man får. Volvo är ett toppstyrt bolag och Volvoledningen håller de olika fabrikerna i strama tyglar. Men nu när det blir uppenbart om att hela vår process måste gå över från dagtid till tvåskift då blir det rätt många som måste anställas. Vi tror att antalet kommer att stiga.
Vilka är det som berörs av återanställningarna och hur görs urvalet?
– Alla återanställningar sker efter en turordning som följer LAS. Det innebär att en del kommer att återanställas på jobb som man saknar erfarenhet och utbildning för.
– Företaget måste då utbilda dessa. Klubben har varit benhård i att inte släppa frågan om företrädesrätt enligt lagens mening.
Hur påverkar återanställningarna företaget och personalen?
– Det blir såklart en mycket lättsammare och positivare stämning. Ungefär 90 procent av de som får återanställning tackar ja. Vi får massor av samtal från medlemmar som är på väg tillbaka och för dem som varit arbetslösa sedan uppsägningen är det en oerhörd lättnad och glädje.
Vilken form av anställning är det som gäller?
– De allra flesta erbjuds visstidsanställning till sista september. Endast elektriker får tillsvidareanställning. Numera har företaget fritt fram att bestämma anställningsformen själv under de första 12 månaderna.
Hur är stämningen nu bland de anställda?
– Det är klart att det är något helt annat än under varsel och uppsägningseländet. Oron för framtiden är inte lika påtaglig, man kan slappna av och våga hoppas. Men stämningen grumlas av att företaget inte velat ta chansen att samtidigt göra återgångar av personal som tvingades byta jobb och avdelning i samband med alla uppsägningar. Om företaget skulle vara mer lyhörda skulle stämningen vara mycket bättre.
– Det är egentligen ganska obegripligt att företaget inte smörjer maskineriet med en bättre personalpolitik nu när man verkligen har chansen. Vi vet att det skulle ge färre och effektivare upplärningar och dessutom nöjdare arbetare.

Text och foto: Liza Ahnland
liza@internaionalne.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.