”Arbetare tvingas konkurrera med varandra om jobben”

01 mars 2010

Nyheter

– Helst skulle en del arbetsgivare vilja att vi jobbar sju dagar i veckan, 24 timmar om dagen och utan lön.
Det sa Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben vid Lagena, när han inledde jobbuppropsmötet i Stockholmsförorten Alvik i lördags.

Tolv grader kallt, vinande snöstorm, störningar i trafiken var inramningen när ett femtiotal fackligt aktiva och Jobbuppropet hade sitt upptaktsmöte på Medborgarhuset i Stockholmsförorten Alvik.
En av konsekvenserna av att en normal Norrlandsvinter drabbat Stockholm var att en representant för sopåkarna i Stockholm kort innan mötet meddelade att han inte kunde ta sig till mötet efter som han satt insnöad i sin bostad.
Men annars var det en eftermiddag fylld av olika vittnesmål från industrin, offentliga sektorn, från papperslösa och restauranganställda, som gav en glimt av den laglöshet som råder på svensk arbetsmarknad.

”Djungelns lag”
Patrik Olofsson som inledde mötet såg bakåt i tiden. Höll upp en liten knapp från folkomröstningen om ett svenskt inträde i den europeiska unionen. På knappen från den socialdemokratiska jasidan där det stod ”För ett rött Europa”.
– Kommer ni ihåg vad ja-sidan och bland annat Mona Sahlin sa för att vinna över nej-röster? Jo, att alla medlemsstater i EU skulle anpassas efter svenska regler på arbetsmarknaden. Så blev det som bekant inte. Nu råder mer eller mindre djungelns lag. Bemanningsföretagen har skapat en situation där arbetare tvingas konkurrera med varandra om jobben.
Från Ålö AB kom IF Metallklubbens ordförande Hans Andersson, som nyss varit indragen i en strid om just bemanningsfrågan.
– Företagen har bara en sak för ögonen, vinstmaximering, och för att nå den konkurrensutsätter man personalen. Vi på Ålö arbetar nu aktivt för att få de arbetare som kommer från bemanningsföretag och finns på vår arbetsplats fackligt organiserade.
Lena Höijer är kommunalare i Stockholm, och hon redogjorde för den myriad av visstidsanställda som finns inom Kommunals avtalsområde. Visstidsanställningar som fått ersätta fasta jobb.
– Hos oss som arbetar inom den offentliga sektorn finns det ingen arbetsbrist utan här skär man ner av budgetskäl, sa Lena Höijer bland annat, och citerade en teckning av den satiriska tecknaren Robert Nyberg. Texten löd: ”Varför blev du uppsagd? Jo, de behövde mig som vikarie.”

Övertidsblockad
Efter dessa kom olika talare i rad. Restauranganställda vid Berns och medlemmar i Stockholms LS vittnade om hur personal kastats ut efter tio år, och hänvisade till lyckade blockadaktioner som förbättrat arbetsvillkoren.
Sopgubbarnas kamp mot Liselotte Lööf AB i Stockholm hade också den sin givna plats på mötet, speciellt som sopåkarna i detta nu har en övertidsblockad och följer gällande arbetsmiljölagstiftning för att slå tillbaka attackerna mot deras löner och arbetstider.
Här fanns också representanter för de papperslösa. Nej till EU:s ordförande Jan-Erik Gustafsson gick grundligt igenom alla turer inför att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i riksdagen torsdag 4 mars presenterar regeringens förslag om försämringar av arbetsrätten som är en direkt följd av Lavaldomen. Omröstning sker samma dag.
Jobbupproret har på kort tid fått stöd av många fackliga förtroendemän och flera klubbar. I centrum för Jobbupproret står ”Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag”. Syftet är att skapa ett aktivt tryck underifrån i en av avtalsrörelsens hetaste frågor.
– Nu handlar det om att kämpa ända in i kaklet, som Patrik Olofsson uttryckte det.
All information om jobbupproret finns på www.jobbupproret.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.