Varför är det så kallt?

26 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Jorden blir allt varmare och det beror på de mänskliga utsläppen av koldioxid. Detta är vad forskare och klimatexperter ständigt varnar oss för. Men hur kommer det sig då att vi har den kallaste och snörikaste vintern på åratal?

Meteorologen och tv-profilen Pär Holmgren reder ut begreppen och svarar här på några frågor om de extrema väderförhållandena.

Klimatexperter och forskare säger att jorden håller på att bli varmare. Hur kommer det sig då att vi har det så kallt just nu, i Sverige och i andra delar av världen?
– Man behöver skilja på väder och klimat. Just den här vintern har det varit kallare än normalt i stora delar av Europa, men samtidigt har det varit mycket mildare än normalt i Arktis och över stora delar av Stilla havet. Globalt ser januari 2010 ut att bli en av de varmaste januarimånader som uppmätts. Kanske till och med den allra varmaste.

Har det kalla vädret något med klimatförändringarna att göra?
– Nej, det kan man inte säga. Även i ett varmare klimat kommer det då och då sättas en del köldrekord. Och även i framtiden kan vi då och då ha rejäla vintrar, men det blir allt ovanligare.

Kommer vi att få se mer av sådana här fimbulvintrar?
– Ja, men i stället för att som under 1900-talet – när de inträffade i genomsnitt en till tre gånger per årtionde – kanske de bara kommer att inträffa fem till tio gånger under hela det här århundradet.

Kommer kylan att hålla i sig?
– Ja, ett tag till i alla fall, men det lär bli en ordentlig vår och sommar även i år.

Text och foto: Liza Ahnland
liza@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.