Sydafrika vill ha homofob ambassadör i Uganda

01 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Sydafrikas hbt-grupper protesterar mot den eventuella utnämningen av skribenten Jon Qwelane som ambassadör till Uganda.
Anledningen är att han anmälts för hat mot folkgrupp efter en krönika där han öppet redovisar sin homofobi.

Organisationen Lesbian and Gay Equality Project (LGEP) och hbt-nätverket Joint Working Group har skrivit öppna brev för att uppmana president Jacob Zuma att dra tillbaka utnämningen. Flera mänskliga rättighetsgrupper anmälde Jon Qwelane till kommissionen för mänskliga rättigheter 2008 efter en grovt homofobisk krönika, där Qwelane bland annat skrev att han hoppades att politikerna någon dag skulle ha modet att ändra konstitutionen, vilken garanterar hbt-personers rättigheter.
Att skicka Jon Qwelane som ambassadör till just Uganda är också extra känsligt, eftersom Ugandas parlament inom en snar framtid troligtvis kommer att anta en lag som kan ge dödsstraff för vissa homosexuella uttryck, och som kan ge fängelse åt personer som inte anmäler homosexuella bekanta eller släktingar.

Hatbrotten ökar
ANC har svarat defensivt på kritiken. Till exempel frågade partiets talesperson Jackson Mthembu tidningen Mail and Guardian om det finns ”vetenskapligt bevis” på att Jon Qwelane verkligen är homofobisk. Departementet för internationella relationer och samarbete ville inte heller bekräfta utnämningen eller svara på om de stöder Ugandas lagförslag, och presidenten har inte velat besvara frågor från Mail and Guardian.
Ryktet om Qwelanes ambassadörsposition följer en oroväckande trend i landet där särskilt lesbiska kvinnor i stor utsträckning utsätts för våldsamma hatbrott samtidigt som regeringen kritiseras för att vara tyst i frågan.
President Jacob Zuma fick 2006 själv be om ursäkt efter homofobiska uttalanden, och han är enligt tidningen Kom Ut vän till pastor Ray McCauley, som i Sydafrika bildat ett nätverk för att lobba mot rätten till homosexuella äktenskap. LGEP oroar sig också för att Sydafrikas ovilja att uttala sig i frågor om skydd för hbt-personer i internationella fora som FN och Afrikanska Unionen, kan leda till att diplomatiska band och handelsöverenskommelser försvagas.
Kommissionen för mänskliga rättigheter har ännu inte gett sitt utslag i frågan, och Qwelane själv har sagt att han vägrar dra tillbaka eller be om ursäkt för sina uttalanden.
Linn Hjort
linn@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.