Städerna rensas inför VM: Fotbolls-VM hägrar för Sydafrika

26 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Fotbolls-VM i Sydafrika i juni 2010 börjar haussas upp. Men för att göra landet attraktivt för turisterna som väntas komma, tvångsförflyttas nu fattiga och hemlösa som befinner sig för nära stadskärnorna.

Från staden Durban rapporterar sydafrikansk press om skandaler där gatubarn plockas upp av polis och förs långt bortom stadskärnan, där de släpps av vid motorvägar eller härbärgen för hemlösa som inte är registrerade någonstans. En ung flicka som lever på Durbans gator säger till tidningen Mail and Guardian:
– [Polisen] säger att vi inte får vara här inför Världscupen och att de ska ta oss till bra ställen. Men det slutar med att de släpper av oss varsomhelst eller i de här otäcka husen.
Barn och ungdomar vittnar även om att poliserna utsatt dem för sexuella övergrepp och rån vid tvångsförflyttningarna och att de ofta buntas ihop med vuxna misstänkta brottslingar vid förflyttningarna.
Enligt dem som arbetar med hemlösa barns rättigheter finns det omkring 400 hemlösa barn i Durban, Sydafrikas tredje största stad. Medan polisen nekar till att förflyttningarna har med fotbolls-VM att göra, hävdar ansvariga för olika härbärgen att det är en ”upprensning” av städerna som pågår och att förflyttningarna inte har något alls att göra med omsorg om barnen.

”De hemlösa ska bort”
Socialist Worker rapporterar om att polisen nationellt har fått order om att se till att hemlösa personer försvinner från innerstädernas gator.
– Polistrakasserierna har ökat. De vill göra ett gott intryck på de utlänningar som kommer, säger hemlöse Isaac Lewis, som blivit arresterad sex gånger den senaste månaden, till Socialist Worker.
Det är inte bara hemlösa personer som drabbas av polisens framfart. Många som bor i fattiga informella områden har tvångsförflyttats till vad som kallas ”konservburksstäder” på grund av den tunna zink som husen i områdena långt borta från stadskärnorna är byggda av. Ofta är de nya områdena inhägnade och patrulleras av polisen, vilket gjort att de kallas ”koncentrationsläger” i sydafrikansk press. I regionen KwaZulu-Natal har speciella polisenheter satts upp för att riva informella boendeområden.
Men visst motstånd förekommer. Den sociala rörelsen Abahlali base Mjondolo utmanade lagen som tillåter massfördrivningar redan i början av 2008, och fick rätt enligt konstitutionsdomstolen i slutet av förra året, och i Kapstaden har en grupp med namnet Stoppa Koncentrationsläger för Hemlösa Personer bildats mot vad de kallar apartheidliknande tvångsförflyttningar.
Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.