Rustar för fotbolls-VM

09 februari 2010

Nyheter, Utrikes

”Tyvärr är det främst sexturismen som gynnats”, säger Edinaldo, medlem i Arbetarparitet. Fortaleza verkar sjuda av aktivitet. Nya höghus skjuter i höjden överallt och nya, fyrfiliga motorvägar dras kors och tvärs. Till och med nya parker anläggs, och allt stavas Fotbolls-VM.

För Brasilien är värd för nästa VM, 2014, och Fortaleza i det fattiga nordost är en av de städer som kommer att vara värd för spelen.
– Turistindustrin är i mycket snabb utveckling här, och i kombination med krisen för det traditionella jordbruket och möjligheten att överleva i inlandet, sker en enorm inflyttning till Fortaleza.
Orden är Edinaldos. Han är gräsrotsaktivist inom det regerande Arbetarpartiet, PT, som dessutom innehar borgmästarposten i Fortaleza.
– Tyvärr är det främst sexturismen som gynnats, fortsätter Edinaldo, och vi ser det som ett av de allvarligaste hoten just nu. Kvinnans ställning är traditionellt svag här, och med sexturismen försvagas den än mer.
– Att bygga upp en stark kvinnorörelse som kan motarbeta detta och stärka kvinnornas ställning, har därför blivit vårt viktigaste arbete.

Gått åt höger
Fortalezas borgmästare, Lucianne Linz, valdes som PT-vänsterns borgmästarkandidat 2004, tvärtemot partiledningens vilja. Hon återvaldes 2008, nu i allians med delar av den traditionella högern. Precis som i stort sett hela den traditionella PT-vänstern har hon rört sig högerut och står nu för en politik som inte kan skiljas från president Lulas. Allt i namn av ”pragmatisk vänsterpolitik”.
– Politiskt sett står PT idag för en traditionell socialdemokratisk politik av europeisk typ, säger Edinaldo, med den skillnaden att omständigheterna är helt annorlunda idag – och för ett land som Brasilien – än för till exempel Tyskland under 1960-talet.
– För oss som är revolutionära socialister utgör PT egentligen inte något politiskt alternativ, men partiet har fortfarande en stor bas av gräsrotsaktivister, folk som arbetar med att stärka de sociala rörelserna och bygga underifrån. Detta gör att jag fortfarande är PT-medlem, avslutar Edinaldo, samtidigt som han packar sin bil med aktivister och propagandamaterial och ger sig iväg på en turné till småstäderna i inlandet.

Göran Kärrman
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.