Religiös splittring ökar inför det kommande valet

08 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Över femhundra kandidater har stängts av från att ställa upp i valet i Irak 7 mars. Det är en undersökningskommission, ”Justice and Accountability Committee”, tidigare känd som av-baathifieringskommissionen, som stängt av dem.

De kandidater som inte får ställa upp är oftast sunni och har avstängts från valet eftersom de har kontakter med Saddam Husseins Baathparti. Förbudet har lett till oro för att det kan leda till en bredare valbojkott från sunnimuslimerna. Sunnis är nära 20 procent av befolkningen, och många bojkottade det förra valet 2003.
Hamdiya Al-Husseini är ordförande i ”Justice and Accountability Committee”, och han säger att en lista på de avstängda kandidaterna inte kommer att publiceras på grund av oro för vedergällning.
Beslutet har utlöst en kris i Irak, vilket visar att Iraks sjuåriga nationella försoningsprocess har hamnat i allvarliga svårigheter. ”Det hotar också att skada det kommande valet, det riskerar att förvandla valet till en stridsplats där tidigare konflikter visas upp i stället för att läkas som en del av den famlande politiska processen”, enligt veckotidningen Al-Ahram, ett ledande arabiskt språkrör.
Bland de avstängda finns den irakiske försvarsministern Abdel-Qader Jassem Al-Obeidi som stod på Iraks premiärminister Nuri Al-Malikis lista State of Law Coalition, och den välkände parlamentsledamoten Dhafir Al-Ani, en enveten kritiker av regeringen. Bland andra stoppade kandidater finns sunnimedlemmar i det sittande parlamentet.
Den som drar mest nytta av avstängningsbeslutet är landtes shiagrupper, och de är nöjda. Premiärminister Al-Maliki stödde beslutet och menade att reglerna måste respekteras ”utan undantag”, samt varnade för en ”politisering” av den process som är avsedd att få bort anhängare till det tidigare styrande Baathpartiet.
Men avstängningen har retat upp Obama-administrationen, som hoppades på att det kommande valet skulle stabilisera det våldsplågade landet och underlätta tillbakadragandet av USA-trupperna nästa år.

”Rädda valprocessen”
Det totala antalet USA-militärer i Irak har minskat från 160 000 under Bushadministrationen till cirka 110 000. Efter valet 7 mars kommer ytterligare en större grupp att tas hem, och 1 september ska bara 50 000 icke stridande personal finnas kvar.
USA:s vicepresident Joe Bidden kom till Bagdad för ett par veckor sedan, för att, som den irakiske utrikesministern uttrycker sig, ”rädda valprocessen”. Men han for hem efter ett dygn och sa att han var övertygad om att Iraks ledare skulle hitta en ”rättvis” lösning i frågan om avstängningen.
En del kommentatorer anser att avstängningen av 522 kandidater kommer att försämra förbindelserna mellan Iraks shialedda regering och de sunniarabiska länder som har försökt återknyta kontakterna med Bagdad.
Arabförbundets vice generalsekreterare Ahmed Ben Helli flög också till Irak strax före Joe Bidden för att försöka lösa konflikten. Men han kom inte fram till någon lösning och for tillbaka till Kairo, Arabförbundets säte.
Shialedare har uttalat att ilskan över avstängningarna är en del av en konspiration för att få bort dem från makten, och somliga av dem anklagar USA, Storbritannien, arabländerna och Turkiet för att vilja ha tillbaka Baathparitet till makten.

Farooq Sulehria
Översättning:
Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.