Pensionerna sänks och upproret startar

01 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Socialdemokraten Arne Pettersson startar Dalauppror för pensionärerna:
Bromsen har slagit till i pensionssystemet. Det innebär att 80 procent av landets pensionärer får sänkta pensioner i år. Dessutom får pensionärerna ingen del av jobbskatteavdraget. Nu jäser missnöjet bland landets pensionärer.

Sverige har 1,8 miljoner pensionärer. Sedan länge har det mullrat i pensionärsleden. Dels över att de liksom de sjuka och arbetslösa inte får någon del av jobbskatteavdraget och dels för att den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till, vilket innebär att 80 procent av landets pensionärer får sänkta pensioner i år.
Det pensionssystem som lanserades 1994 är för övrigt en frukt av en uppgörelse mellan socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna 1994. Ett faktum som Mona Sahlin nogsamt väljer att förtiga i valdebatterna.
– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, konstaterade Göran Persson 2005, när han besökte Australien och Nya Zeeland.
Han behövde inte vänta i 20 år, för nu mullrar det på allvar i pensionärsleden.

Dalauppror
Arne Pettersson är socialdemokrat och pensionär från Mora i Dalarna. Han har nu tagit initiativ till ett Dalauppror bland länets pensionärer.
– Jag utgår från att det kommer bli en enorm folkrörelse av det här, säger han till www.dalademokraterna.se. Det som tände gnistan hos Arne Pettersson var ett brev från pensionsmyndigheten om att hans pension sänks i år.
Dessutom beskattas pensionärer hårdare än yrkesverksamma löntagare. Regeringens skattepolitik innebär att en pensionär idag betalar omkring 700 kronor mer i skatt än en vanlig löntagare. En skillnad som kommer att öka under de kommande åren i och med att bromsen i pensionssystemet slagit till.

Opinionsbildning
”En person som gick i pension 2006 fick ut nästan 65 procent av sin nettolön i nettopension. 2012 får han eller hon inte ut mer än strax över halva nettolönen, 52 procent”, konstaterar PRO i en rapport.
Arne Pettersson har nu gått ut med ett brev som vänder sig i första hand till Dalarnas 60 000 pensionärer, där han uppmanar dem att komma med i gemensam opinionsbildning mot att pensionärer beskattas hårdare än löntagare.
– Jag har sedan länge tyckt att det är rimligt att ha samma beskattningsskalor. Jag är fullt på det klara med att den sänkta pensionen hänger ihop med jobbskatteavdraget, säger Arne Pettersson, som också välkomnar arbetslösa och sjuka som drabbas av samma orättvisa att komma med i hans Dalaupprop mot sänkta pensioner.
Men det är inte bara i Dalarna det jäser bland pensionärerna. PRO bedriver en aktiv opinionsbildning inför valet och kräver ”Rättvis skatt och juste pension – lika skatt vid lika inkomst” och ”En kraftsamling kring vård och omsorg för äldre”.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.