Njuta av livet på det glada 60-talet

08 februari 2010

Film, Kultur

An Education, Med: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, m fl, Regi: Lone Scherfig

Det händer ibland att det dyker upp helt politiskt korrekta filmer, som dessutom är varma och trevliga att titta på. Inte så ofta, tyvärr, men årets PK-film har glädjande nog startat filmåret 2010 i och med An Education.

Året är 1961, platsen är London och huvudpersonen heter Jenny, en intelligent och ambitiös sextonåring som siktar på att börja studera vid Oxfords universitet. Hon pluggar flitigt och uppmuntras – nåja, tjatas på – av sin godhjärtade men fyrkantige far till allt högre betyg, för att säkra sin plats vid det prestigefyllda lärosätet.
Men Jenny är också en livsnjutare. Hon ser på sin intelligenta och högutbildade men apatiska lärarinna och vill ha något mer av livet. ”Mer” kommer i skepnaden av David, en drygt trettioårig, världsvan, spännande och likaså livsnjutande man.
Tack vare Davids oemotståndliga kombination av social kompetens och välutvecklade fantasi, charmas både Jenny och hennes föräldrar så till den milda grad att David plötsligt verkar framstå som ett bättre alternativ än självaste Oxford. För en kvinna i sextiotalets England stod ofta valet mellan antingen eller: man eller självständighet och karriär, och Jennys ambition till trots – Davids värld av restauranger, resor och musik tedde sig mycket mer spännande än hennes stackars lärarinnas liv. Snart ställs Jenny inför ett val, som inte är självklart för en ung kvinna som vill ha både och.

An Education är enkel, smårolig och med en fin skådespelarensemble som matchar varandra väl. Ingen av karaktärerna är endimensionell; deras mindre smickrande drag uppvägs alltid av sidor som visar att det finns ett hjärta under ytan. Jennys pigga rollfigur är en fröjd att skåda och hon känns allt igenom äkta.
Recensenterna i biosalongen under pressvisningen fnissade till då och då, fast lite för sällan med tanke på hur många scener som uppenbarligen var gjorda för att locka till skratt. Men kanske tillhörde de fel målgrupp – En utbildning är gjord för tonåringar och unga vuxna. Så gå med en ung vän (kanske är du ung själv!) och låt dig roas av en lågmäld film som hanterar frågorna om självständighet och livets glädje på ett riktigt mysigt sätt.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.