Landstingsrådet avgår – nedskärningarna

26 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Efter många turer kring stora nedskärningar i Västernorrland avgår nu landstingsrådet Ewa Söderberg (S). Men nedskärningshoten för landstingets sjukhus består, och hundratals sjukvårdsanställda riskerar fortfarande att förlora sina jobb.

Landstingsrådet för Västernorrland, Ewa Söderberg (S), avgick från sin post i veckan efter mycket turbulens kring de sparpaket som landstinget lagt på sjukhusen. Hon kritiseras bland annat för hur nedskärningsprocessen skötts, men även för att ha anställt en konsult för att hantera avskeden som har både polisanmälan och Kronofogdemyndighet efter sig (se Internationalen nr 6).
– Det var ett klokt beslut som Ewa fattade, säger Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunals sektion 1 i Västernorrland, till Internationalen.
– Hon säger själv att hon gjort en del fel och antyder att hon borde gjort saker annorlunda.
Det är omfattande nedskärningar som aviserats sedan förra året. I Örnsköldsvik avskedades sjuttio procent av undersköterskorna i mitten av 2009, i Sollefteå fick var tredje undersköterska gå förra hösten, och på Sundsvalls sjukhus varslas nu 700 av 2 800 anställda, vilket innefattar nästan varannan undersköterska.
– Det sunda förnuftet säger att det inte kommer att funka. Det kanske går ett tag i början, sen orkar vi inte mer, sade undersköterskan Eva Degerstedt till Kommunalarbetaren när de första varslen i Sundsvall kom i september förra året.

Kommunal kritiserar
På Sundsvalls sjukhus jublar personalen efter beskedet om Söderbergs avgång och köpte tårta för att fira, rapporterar Sundsvalls tidning.
– Vi är väldigt nöjda med att hon har gått. Jag tycker att hela ledningen ska avgå, säger undersköterskan Carin Ejemo till tidningen.
Kommunal Västernorrland har kontinuerligt kritiserat de sparprogram som lagts fram för landstingets sjukhus. Framförallt är det landstingets oförmåga att beskriva de konsekvenser som nedskärningarna för med sig som är problemet, menar Kommunal Västernorrland. ”Den som påstår att det går att göra sig av med hundratals medlemmar i Kommunal vid ett sjukhus utan att det märks på vårdens kvalitet förolämpar en hel yrkeskår”, kommenterar ombudsmannen Nils Jisfält nedskärningarna på Sundsvalls sjukhus i Sundsvalls tidning.
Jan-Olov Lampinen säger att Ewa Söderbergs avgång inte betyder att nedskärningshotet är avvärjt.
– Vi får jobba ända in i sista förhandlingsrundan, säger han.
– Min förhoppning är ju att vi kommer få bättre resultat än dem vi ser nu.

Vad skulle du vilja säga om historien kring nedskärningarna och Ewa Söderbergs avgång?
– Det är en svår fråga… Jag skulle vilja att man hade en vision om hur vården kommer att bli framöver. Och att invånarna kan se fram emot en sjukvård som ändå ger ett lugn och en trygghet, säger Jan-Olov Lampinen.
Nu arbetar samtliga facks skyddsorganisationer tillsammans med sina skyddsombud för att få en överblick över vilka konsekvenser som nedskärningarna kan leda till, vilket kommer att användas som förhandlingsunderlag. Under tiden sätter Kommunal även upp en varselgrupp och funderar på alternativa utbildningar och kompetensutvecklingar för dem som eventuellt avskedas.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.