Kulturministern: Infödda engelsmän kan få förtur till samhällstjänster

15 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Storbritanniens kulturminister, Margaret Hodge, har startat en debatt om invandrares rätt efter uttalanden om att infödda engelsmän ska få förtur till boende och andra sociala rättigheter.

Själv säger hon att det är viktigt att diskutera invandringen för att undvika att det högerextrema BNP ökar sin popularitet.
Margaret Hodge från det regerande Labourpartiet föreslår ett system där invandrare ska få ”tjäna in” poäng under några år för att få tillgång till det sociala skyddsnätet. Detta eftersom det har växt fram en känsla av orättvisa hos infödda engelsmän ur arbetarklassen, som känner sig förbisedda, säger hon enligt tidningen the Guardian.
Anledningen till utspelet är att hon snart ställer upp i val mot BNP:s ledare Nick Griffin. En opinionsundersökning har visat stort stöd för BNP:s förslag att etniska minoriteter ska förlora allt statligt stöd, inklusive gratis tillgång till den statliga sjukvården.
– Just nu känner inte folk att systemet är rättvist och vi kan inte ignorera det. Om vi menar allvar med att åter få kontakt med folk så måste vi lyssna på vad de säger, resonerade hon enligt the Guardian.
För ett par år sedan kritiserades hon av sina egna partikamrater för att föreslå ett system där infödda skulle få förtur till kommunala bostäder, men förra året antog Labour ändå hennes förslag som går ut på att infödda engelsmän kan få förtur på väntelistor till lägenheter.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.