Göteborg: sjungande protest mot skolnedskärningar

17 februari 2010

Göteborg, Inrikes, Nyheter

CIMG0846

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Föräldrar och barn fyllde i tisdags politikernas sammanträdesrum i Frölunda i Göteborg under kraftfull sång. De ville ”i positiv anda” försöka förhindra nedläggningen av tre skolor i området. Politikerna smet snabbt till en annan lokal för att slippa protesterna och ta beslutet.

I tisdags kväll samlades en bra bit över tvåhundra föräldrar och barn när stadsdelsnämndens politiker i Frölunda-Högsbo i västra Göteborg hade öppet förmöte.

Föräldrarna protesterade mot förslaget att stänga tre grundskolor i området som nämnden skulle ta beslut om som en del av budgetnedskärningarna. Eleverna tvingas då byta skolor. Följden blir längre och otryggare skolvägar, trängre lokaler och sämre undervisning, menar föräldrarna

På mötet rådde en beslutsam stämning, föräldrarna har de senaste veckorna med andra opinionsyttringar förgäves försökt påverka politikerna. Dessa ställdes nu till svars med många lika arga som pålästa frågor och argument. 1500 snabbt hopsamlade namnunderskrifter överlämnades och föräldrarna framförde sina krav om att alla skolor ska bevaras, inga nedskärningar göras och att istället mer resurser ska satsas på barn och ungdomar.

När politikerna inte alls tog intryck gick en stor del av föräldrarna och barnen med politikerna in i sammanträdeslokalen och började unisont sjunga Pippi Långstrump och egna kampsånger. Deras mål med sångprotesten var att ”i positiv anda” störa politikerna och därmed försöka hindra nedläggningsbeslutet.

När sångerna sjöngs om och om igen smet politikerna iväg genom bakdörren till en annan lokal för att ostörda kunna fatta sitt beslut. Majoriteten, ledd av S, gick på mötet emot även v-ledamotens yrkande om återremittering för fortsatt utredning och drev igenom stängningen.

En trolig följd av beslutet blir att det direkt gynnar privata friskolor. Företaget Vittra vill nu etablera sig i grannstadsdelen Tynnered för att locka de elever som inte får behålla sina nuvarande kommunala skolor.

De högstadieelever från Flatåsskolan som deltog i tisdagens manifestation var fast beslutna om att fortsätta med protesterna trots beslutet.

Text och foto: Björn Rönnblad fast no credit check payday loans

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.