Ett kapat Forum i Bahia

15 februari 2010

Kommentar, Nyheter

I slutet av januari hölls Bahias Sociala Forum i Salvador, som en direkt fortsättning på det World Social Forum som hållits veckan innan i Porto Alegre.
Om nu dessa Sociala Forum – med sitt starka inslag av regeringsfinansierade NGO (Icke statliga organisationer) – verkligen inneburit en utmaning mot den nyliberala kapitalismen, så var detta definitivt inte fallet i Salvador. Initiativet till forumet togs av delstatsguvernören (från regeringspartiet PT) med stöd från såväl den federala regeringen som den borgerliga borgmästaren i staden Salvador.

Här var det den prokapitalistiska vänstern inom PT och dess stödpartier, inklusive den regeringskontrollerade fackliga centralen CUT, som firade triumfer. Bara det att de regeringstrogna NGO-erna i organisationskommittén lagt in veto mot folk som Heloisa Helena, partiledare for det socialistiska partiet PSOL och ledaren for MST, Joao Pedro Staedile, borde få fler än undertecknad att tvivla på allvaret i tillställningen.

När man sedan kunde konstatera att de flesta arrangemangen hölls i olika lyxhotells konferenslokaler (med de fackliga byråkraterna i CUT som huserade i de allra flottaste), att det myller av lätt kaotiska frivilliga som normalt svarar för själva organiseringen, ersatts av professionella konferensvärdar, som naturligtvis kunde allt om lokalerna men inget om det politiska innehållet i arrangemangen, ja då var det lätt att känna en helig ilska.
Enligt uppgifter från organisationskommittén har cirka 8 miljoner lagts ut på själva arrangemangen, vilket i huvudsak betyder kostnader för de flotta lokalerna. Salvador, med 3 miljoner invånare, är en stad med en stor fattig befolkning och det är i det närmaste otänkbart att dessa skulle sätta sin fot på dessa hotell, ens om de kände till att det pågick ett Socialt Forum. Nu var det ett arrangemang som gick de flesta spårlöst förbi: av förväntade 30 000 besökare räknades knappt 5 000 in, och andelen svarta, fattiga och marginaliserade var sannolikt inte märkbart.
Den enda ljuspunkten bestod i den socialistiska vänsterns parallella arrangemang, bland annat en stor utomhusmanifestation mot den brasilianska truppnärvaron på Haiti. Brasilien är ledare for en ”fredsbevarande FN-styrka” vars uppgift är att hålla den USA-installerade ”regeringen” (egentligen en samling kleptomaner i kostym) under armarna. Även bolivianska soldater ingår i styrkan, något som naturligtvis innebär ett stort hinder för en verklig antiimperialistisk solidaritet mellan Haitis och Bolivias folk.

Det är verkligt tragiskt att se den tidigare PT-vänstern (idag 100 procent troget PT-ledningen) delta i ett osminkat inslag i den begynnande valkampanjen (president-, parlaments-, delstatsparlaments- och guvernörsval hålls i oktober) och i en total uppslutning kring den prokapitalistiska politik som är PT-regeringens och president Lulas.
Och över hela tillställningen svävar ballongerna från Petrobras, världens fjärde största energibolag och storsponsor bakom arrangemanget…

Göran Kärrman
intis@interntionalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.