Ericsson lägger ner i Gävle – delar ut sex miljarder till aktieägarna

01 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Ericsson är i full färd med att genomföra nedskärningar där 6 500 anställda får sparken.
Samtidigt föreslår styrelsen för Ericsson att aktieutdelningen höjs, vilket innebär att företaget kommer att dela ut nästan 6,4 miljarder kronor till sina aktieägare.

För en kort tid sedan meddelade Ericsson att de stänger fabriken i Gävle. Stängningen är ett led i det nedskärningsprogram som styrelsen fattade beslut om i januari för ett år sedan. Ericsson ska nu efter att nya sparprogram klubbats spara totalt över 20 miljarder. 6 500 anställda beräknas bli av med sina jobb.
Samtidigt höjs utdelningen,och totalt kommer bolaget att dela ut nästan 6,4 miljarder till aktieägarna.

Hög utdelning
LO:s avtalssekreterare Per Bardh tycker att det sticker i ögonen att styrelsen för Ericsson höjer aktieutdelningen några veckor efter att de meddelat att fabriken i Gävle ska läggas i malpåse.
– Det är uppenbart att ett antal före detta Ericssonanställda är ett av skälen till att Ericsson nu kan höja utdelningen till sina aktieägare. Det är i de här tiderna oerhört svårt att förstå att bolagen nu höjer utdelningarna på bekostnad av personalen.
– Det skickar en tydlig signal att det finns pengar i bolagen. Det borde tala för att det finns ett utrymme för löneökningar. Men det skapar också en enorm vrede hos de som berörs av uppsägningarna, att man blir uppsagd och ändå ser att ägarna plockar ner ännu mer i sina fickor, säger Per Bardh till di.se

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.