Det regnar i São Paulo

26 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Det har regnat mer under de senaste två månaderna än på över 50 år i São Paulo, Brasiliens och den södra hemisfärens största stad. Det myckna regnandet leder (naturligtvis) till översvämningar, och (som vanligt) är det främst de fattigaste som drabbas.

Saken blir inte bättre av att delstatens högerguvernör, José Serra, och likaledes högerborgmästaren, medvetet låtit översvämma vissa områden för att leda bort vattnet från motorvägarna. Motivet är naturligtvis ekonomiskt; några översvämmade områden i stadens utkant, bebodda av fattiga, är ingenting jämfört med de ekonomiska konsekvenserna av att några av de viktigaste motorvägarna stängs av.

Tar lagen i egna händer
Även de privata energibolagen har sitt finger med i spelet, eftersom man har vägrat att öppna dammportar i kraftverksdammar. I ett par fall har hedervärda och handlingskraftiga medborgare tagit lagen i egna händer och öppnat dammluckorna själva, till bolagens stora förtrytelse.
Var och en kan föreställa sig vilken katastrof det är att bli av med sitt hus och ofta det mesta av inventarierna i den illaluktande, 1,5 meter tjocka geggamoja som är den faktiska verkligheten bakom ordet ”översvämning”. Att dessutom erbjudas 300 real (ca 1 200 kronor) i ”ersättning” från delstaten är ett rent hån, särskilt som man vet att såväl delstatsregering som kommun haft planer på att helt tömma några av dessa bostadsområden redan tidigare.
Men det verkar också som om det myckna regnandet håller på att sätta krokben för högerns tilltänkta kandidat i höstens presidentval. José Serra är guvernör i delstaten Sao Paulo, medlem i högerpartiet PSDB och inofficiell presidentkandidat. Serra är den som leder i alla opinionsmätningar, och taktiken har varit att ”vänta ut” regeringspartiet PT, vars kandidat, Dilma Rouseff, lanserats av president Lula helt på eget bevåg, och som saknar en bred förankring såväl i sitt eget parti som i övrigt. Inte oväntat svarar nästan hälften av alla väljare att de inte ens vet vem hon är!

Fördel för Serra
För Serra har det varit en fördel att inte vara ”officiell” kandidat. Dels har han kunnat genomföra sina kampanjresor under förevändning att han gör det som guvernör, medan han högljutt kunnat angripa Dilma för att göra kampanjresor under förevändning av officiella uppdrag (Dilma Rouseff är en slags ”generalsekreterare” i Lulas regering). Och de brasilianska medierna har varit med på noterna.
Problemet för Serra är att nu börjar tiden rinna ut: dels stiger Dilmas stjärna oroväckande snabbt i opinionsmätningarna (senast Serra 35 procent, Dilma 27 procent); dels har hans trumfkort, den ”välskötta delstaten São Paulo” visat sig vara rena bluffen, vilket regnandet obarmhärtigt avslöjat. I stället är det regeringen och Lula som visat sig ”handlingskraftiga” och gått in med olika stöd för de krisdrabbade områdena. Lula har också popularitetssiffror på uppemot 80 procent, något som ingen annan president ens kommit i närheten av.

Försöker lugna högern
Så kallade politiska analytiker försöker lugna den skärrade högern med att ”ingen kommer att bry sig om valen förrän efter fotbolls-VM i Sydafrika” och menar att än har José Serra möjlighet att kliva in i valkampanjen utan att se ut som om han flyr från påfrestningarna i sin delstat. Andra säger att problemet med Serra är ett annat: ”I valet 2002 predikade han kontinuitet (med politiken från den tidigare presidenten Cardoso) när alla ville ha förändring. Nu predikar han förändring, när alla vill ha kontinuitet.”

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.