Byggettan: ”Den svenska modellen gäller”

26 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Riksdagen kommer att få rösta om Lex Laval i mars, slog Konstitutionsutskottet fast förra veckan.
Men Byggnads vägrar att acceptera de försämringar som kommer i kölvattnet av Lavalmålet 2007, och Byggettan fortsätter att stå utanför riksdagen för att prata den svenska modellen med förbipasserande.

Varje torsdag förmiddag sedan drygt en månad tillbaka står ett gäng från Byggettan i Stockholm utanför riksdagshuset under namnet Byggvakten. Anledningen är att det råder en stor irritation på fackets arbetsplatser över hotet mot den svenska arbetsmarknadsmodellen, förklarar Byggettans ordförande Johan Lindholm. När Byggnads i slutet av 2009 dömdes till böter för den blockad facket genomförde mot företaget Laval blev många mycket upprörda.
– Temat är det som står på våra plakat, att det är den svenska modellen som gäller, säger han.
I slutet av 2007 slog EG-domstolen fast i Lavalmålet att svenska fackföreningar inte får ta till stridsåtgärder för att tvinga på ett utländskt företag svenska kollektivavtal, och nu ska Lex Laval klubbas igenom, vilket kommer att leda till att svenska kollektivavtal kringgås ytterligare.

Drabbas hårt
Byggnads medlemmar kommer att drabbas hårt av den nya lagen. Enligt Johan Lindholm handlar oppositionen mot Lavalmålet och Lex Laval om att förhindra lönedumpning och särbehandling av svenska och utländska arbetare. ”Vi ser dagligen exempel på hur utländska företag konkurrerar med lägre löner och farliga arbetsmiljöer”, skriver han i en artikel och menar att samma löner och villkor ska gälla för alla, vare sig man ”kommer från Tallinn eller Stockholm”.
Det är för att väcka debatt bland både riksdagsledamöter och andra förbipasserande som Byggnads återuppväckt en gammal tradition som Byggvakten. Framförallt vill de protesterande påminna om att den svenska modellen faktiskt har ett brett stöd.
Den 17 mars kommer en manifestation för kollektivavtalet att hållas på Sergels Torg i Stockholm mellan klockan 14.00-15.00. Alla som stöder den svenska modellen uppmanas att delta.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.