Brottet: Intervju med närradio i Stockholm

08 februari 2010

Nyheter, Utrikes

Inför årsdagen av den iranska revolutionen anordnar regimen i Iran grupprättegångar för dem som är anklagade för att ha deltagit i eller lett protestaktionerna under Ashura, i slutet av december.

Under veckan visades en så kallade rättegången mot 13 unga män i iransk tv. Fem åtalade anklagas för att vara ”guds fiender”, vilket leder till dödsstraff. De åtalade tvingades till avbön och läste upp texter som skulle tyda på deras delaktighet i oroligheterna och samarbete med förbjudna organisationer.
Regimens nygamla scenario är att oppositionen utomlands, det vill säga vänster samt Mujahedin, i samarbete med bahaier (ett förföljt religiöst samfund som tidigare har anklagats för samarbete med Mossad) tillsammans med BBC, Voice of America har provocerat och lurat det iranska folket till protestdemonstrationerna för att störta den islamiska regimen.
Bland de åtalade i den senaste skenrättegången finns också Omid Montazeri som tvingades till falska erkännanden. Han är brorson till Said Montazeri, ansvarig utgivare för den populära iranska vänster-närradiostationen Hambestegi (Solidaritet) som sänder från Stockholm.
I förra veckan hängdes två unga män för sina politiska aktiviteter i Iran utan varning och utan deras advokaters kännedom. Denna vecka har myndigheter i Iran meddelat att det finns nio namn på deras avrättningslista.
De senaste rapporterna som kommer genom olika människo- och kvinnorättsgrupper tyder på att allt fler arresteras nästan varje timme, på falska anklagelser. Under de senaste dagarna har dessutom två medlemmar från Iranska författarförbundet gripits.
Iranier runt om i hela världen anordnar solidaritetsaktioner under den kommande veckan. I Iran har folk bestämt sig för att gå ut på gatorna den 11 februari trots regimens skrämmande propaganda och varningar.
Sholeh Irani

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.