240 anställs på Volvo Umeverken

08 februari 2010

Nyheter, Umeå

Efter att sagt upp 1 200 IF Metallare på Volvo Lastvagnar i Umeå återanställer nu förtaget 240 personer.
– Man kan gott säga att företaget tog i för mycket när de sparkade så många, säger Erik Pettersson från IF Metallklubbens styrelse i en kommentar.

När den ekonomiska krisen svepte in med full kraft hösten 2008 var det i första hand industriarbetarna som fick ta den tunga stöten vid nyliberalismens kraschlandning.
Sedan oktober 2008 har företagsledningen och bolagsstyrelsen för Volvo AB bland annat avskedat 1 200 metallarbetare vid Volvo Lastvagnar i Umeå, och kvar finns idag en arbetsstyrka på omkring 1 000 på golvet. Nu återanställer företaget.

Hur många handlar det om?
– Totalt är det 240 stycken som kommer att återanställas. 225 av dem är metallare. Men redan runt årsskiftet återanställdes 75, säger Erik Pettersson från IF Metalls klubbstyrelse vid lastvagnsfabriken.

Vilken anställningsform gäller för dem?
– Sex månaders visstidsanställning.

Varför visstid?
– Därför att företaget nu har ensidig rätt till att välja anställningsform.

Vad beror återanställningarna på?
– Något ökad orderingång plus att det finns ingenting kvar på lager.

Kommer det här att hålla i sig?
– Kan bara gissa, men jag tror att de som nu kommer tillbaka kommer att få fortsatt anställning efter de sex månaderna.

Tog inte företaget i för mycket när de sa upp 1 200?
– Jo, det kan man säga.
IF Metallklubben på Volvo har verkligen kämpat med näbbar och klor mot uppsägningarna, bland annat genom demonstrationer. Erik Pettersson säger nu så här.
– Man kan konstatera och ifrågasätta det ekonomiskt försvarbara, och det borde även företaget göra, att kasta folk ut och in på det här sättet är något som kräver stora och kostbara omställningar av produktionen.
– Dessutom var klubbens inställning att det hade varit mycket klokare att låta bli att kasta pengar över aktieägarna när massavskedandena började. Istället skulle man ha satsat på utbildning under den period när orderingången var så svag, säger Erik Pettersson.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.