20 miljarder till aktieägarna – Elva storföretag har samtidigt sparkat 11 000

08 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Guldregn till aktieägarna och stora lönelyft till direktörerna. Den ekonomiska krisen verkar ha gått industrins direktörer helt förbi.

Finanskraschen brakade in med full kraft hösten 2008. Sedan dess har 11 av de största verkstadsföretagen sparkat 50 000 av sina anställda runt om i världen. Av dem har drygt 11 000 blivit av med jobben i Sverige.
11 000 som nu får hanka sig fram på vad deras a-kasseförsäkring ger. När stämplingsdagarna är slut har flera av dessa 11 000 inget annat val än att vända sig till det sociala.
Dessa 11 000, merparten av dem är arbetare, har genom sitt arbete bidragit att verkstadsföretagen staplat vinstrekord på vinstrekord under lågkonjunkturen.
Men det bekymrar inte styrelserna för de 11 verkstadsföretagen det minsta.
De tutar och kör som vanligt, och samma bolag delar ut nära 20 miljarder till sina aktieägare i samband med de bolagstämmor som nu kommer under våren.

Höjda direktörslöner
Parallellt med bolagsstämmorna går avtalsrörelsen in i ett avgörande skede. Arbetsgivarna anser, med krisen som främsta argument, att det inte finns några som helst förutsättningar för centrala lönepåslag. Möjligtvis kan de tänka sig några kronor lokalt, men bara under förutsättning att respektive företag har råd med det.
Nu visar en granskning av inkomstutvecklingen som Dagens Arbete gjort av 104 styrelseledamöter i 107 arbetsgivarorganisationers styrelser, att där höjdes direktörernas löner med i genomsnitt 18,8 procent eller 47 726 kronor i månaden mellan 2006 och 2008.
Under samma period fick industriarbetarna nöja sig med 7,8 procent eller 1 600 i månaden.
”För jävligt” och ”ohyggligt provocerande” säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe i en kommentar till www.dagens.arbete.se
– Samtidigt tycker de att de som utför det praktiska arbetet inte är värda några löneökningar… Deras resonemang om nollavtal och begränsade löneökningar förlorar sin trovärdighet när det ser ut så här.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.