”Låt fantasin leva på Södra Latin!”

15 februari 2010

Intervju, Nyheter

Marco Antonio Poblete är 18 år och går på gymnasiet Södra Latin i Stockholm, en skola med cirka 1 000 elever. Han ställer upp i valet till elevkårens styrelse.

Vad är Södra Latin för skola?
– Den är, tillsammans med Kungsholmen, Norra real och Östra real en av Stockholms ”elitskolor”. Skolan har präglats av studiemotiverade elever och väldigt höga intagningspoäng. Eleverna på skolan är generellt sett medelklass/övre medelklass med en trygg ekonomi och trygga hemförhållanden i övrigt. Självklart är det här i grova drag, det man märker mest är den ganska begränsade kulturella mångfalden.
Nu är det val till elevkårens styrelse på Södra Latin. Hur många listor ställer upp?
– Alla röster är på individuella kandidater, men jag har med två vänner gått ihop och bildat en lista, ”Låt fantasin leva på Södra Latin” som vi tre kampanjar under. Men folk måste rösta på var och en av oss tre enskilt. Hjalmar Skog och Andreas Elvelo är mina medkandidater, och de kandiderar till ekonomiansvarig samt vice ordförande. Jag är en av fem kandidater till ordförande.
Du är något av en musikälskare och spelar själv i ett band, och sånt tar tid. Hur kommer det sig att du ställer upp för att bli vald som ordförande i elevkårsstyrelsen?
– Jag tror att man måste börja med att påverka någonstans: Det är lite som en film jag såg, The Cove, om djurrättsaktivister som vill stoppa djurplågeriet i världen, de började med att stoppa brutal delfinslakt i Japan, och på så sätt har de faktiskt gjort en skillnad, förstår du?
– På samma sätt tänker jag att jag börjar på en låg nivå för att sedan kunna göra mycket mer för att förbättra skolmiljön.
Vad är det som präglar just din/er kandidatur? Hur ser er plattform ut, vad är det för budskap ni går ut med? Vilka slogans har ni och varför?
– Jo, vår kandidatur är faktiskt väldigt speciell. Vår paroll är ”Låt fantasin leva på Södra Latin” samt ”Låt idéerna leva på Södra Latin”. Den senare är bara ett förtydligande för dem som inte är så väl bekanta med 68-rörelsen. För det är just den vi har en stark koppling till i vår kandidatur, det är från den starka parollen ”Fantasin till makten” som vi har fått vår paroll.
Och vad vill ni med den?
– Jo, vi vill få upp folks intresse, få folk att bli medvetna om sin tillvaro. Genom att använda oss av kopplingen, så uppmanar vi elever att vara medvetna om vad våra kamrater i Paris gjorde för oss, och för hela världens studenter. Många tar möjligheten att påverka för givet, och den stora massan bryr sig inte ens om att påverka, något som jag tycker tyvärr präglar hela det svenska samhället; likgiltigheten inför politik.
– Men jag är inte nöjd med hur vi har det nu, inte alls! Därför ställer jag upp i valet, och det med ett mål i sikte, jag ska kämpa för att avskaffa den slutna miljö som präglar styrelsens beslut, många förslag går många studenter förbi tills de redan är ett faktum.
– Jag vill att styrelsen ska vara en talan för eleverna, inte tala för eleverna. Elevdemokratin ska inte sluta efter valet, utan den ska fortsätta så elever aldrig får uppleva att det är svårt att påverka styrelsens beslut. Vi vill uppmuntra eleverna att organisera sig, att själva bry sig om att kunna förändra sin skolmiljö till det bättre, så ska vi i styrelsen hjälpa och stödja eleverna!
Vad tror du att ni kommer att få för respons bland de studerande?
– Vi har fått otroligt bra respons! Vårt sätt att kampanja har varit främst genom att förklara för folk vad vi vill göra för att det ska bli lättare och roligare att gå i skolan. Det skiljer sig en hel del mot andra kandidater, en av dem kampanjar för sig själv genom att använda nyliberala paroller, vilket jag personligen tycker är sorgligt. Nu gäller det bara att eleverna tar sig till aulan på Södra Latin den 22 februari, och utnyttjar sin rättighet.
Är dagens ungdomar politiskt intresserade? Hur yttrar sig detta på just Södra Latin?
– Nej, inte i stort sett. Det är verkligen hemskt att se Muf som Sveriges största politiska ungdomsförbund när det är allmänt känt att många i MUF är med på grund av ”Muf-festerna” då medlemmar ur Muf värvar nya medlemmar genom att bjuda på gratis spritfester. Det är synd att så många ungdomar inte bryr sig om politik, eller låter sig luras och köpas av Muf.
Om åtta månader är det riksdagsval. Hur ser du på den politiska utvecklingen i Sverige?
– Oj! Jag ser ett Sverige med många negativa förändringar. Komvux hotas med nedläggning i tider då man verkligen behöver satsa på utbildning på grund av jobbrist, sjukhus utförsäljs till privata aktörer, privata skolor, (som till exempel Riddarfjärdens gymnasium) går i konkurs, cancersjuka tvingas jobba av försäkringskassan på grund av regeringens nya regler.
– Ja, listan kan göras lång, men poängen är att det finns ett stort missnöje i Sverige, och jag tror inte vi får en borgerlig regering 2010. Jag hoppas verkligen att vi inte får det, dom får inte dra oss ner i skiten mer än vad dom redan gjort.

Intervju: Alex Fuentes

Källor:
Muf anordnar olagliga spritfester. Dagens Nyheter 4 november 2009
Spriten flödar hos MUF. Helsingborgs Dagblad 4 november 2009
Förre MUF-ordföranden erkänner spritfester. Publicerad i Stockholms City.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.