”Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag!”

08 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Ja till fasta jobb. Nej till lönedumpning. Rätt till heltid. Det är några av huvudpunkterna i ett upprop som just går runt bland fackklubbar i landet.
Patrik Olofsson från Handels på Lagena, berättar om vad som händer inför avtalsrörelsen.

Lagena-arbetarna blev rikskända förra sommaren när de gick ut i strejk mot moderföretaget, Systembolagets, sätt att kringgå LAS genom att använda sig av bemanningsföretag.
Patrik Olofsson, vice ordförande i Handels klubb 717 på Lagena, är en av dem som ligger bakom det upprop som nu sprids inför avtalsrörelsen.

Hur startade uppropet?
– Frågan om företagens sätt att kringgå LAS genom bemanningsföretag skulle upp i avtalsrörelsen. Här behövdes det ett tryck underifrån, debatten måste hållas vid liv, annars finns det risk att man släpper frågan.
– Själva fick vi en liten besvikelse med Handels. Vi ville ha ett krav på att max 10 procent av personalen fick vara icke tillsvidareanställda. Det var vad vi hoppades på. Och så blev kravet från Handels när det gäller butikerna, men däremot inte för lagersidan.
Frågan om bemanningsföretagen är massmedialt jättestor, menar Patrik Olofsson, men fackligt krävs det ett tryck underifrån för att ge råg i ryggen.
– Det här har jag sett förut: så fort man har kämpat och fått fram en fråga på dagordningen och LO säger att ja, den tar vi upp, så lutar man sig tillbaka. Men frågan är absolut inte löst med detta. Man måste ända in i kaklet.

Har uppropet gått runt?
– Ja då, det har börjat cirkulera, främst inom Metall och Handels. Det har också förekommit bland en del andra förbund. Lagerklubbarna på Dagab och Servera har till exempel skrivit på. Och Livs och Unionen i Procordia.
– Inom Metall har vi en del tunga namn. Hans Andersson, klubbordförande på Ålö maskiner i Umeå, har skrivit under, och han tror att hela klubben kommer att ställa sig bakom.
Patrik Olofsson räknar upp fler: Tomas Johansson, gruppordförande för grupp 30 Volvo lastvagnar i Göteborg, och Christer Lindsjö, ordförande för grupp 34, Kaj Raving från IF metall avd 41, Harry Rantakyrö, ordförande i Gruvtolvan, Kiruna, Tomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran, Malmberget, Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avd 86 Figeholm…
En hel del av de klubbordförande som skrivit under har ännu inte hunnit lägga fram uppropet för ett medlemsmöte, men Patrik Olofsson tror att många klubbar kommer att ställa sig bakom.

De här kraven i uppropet låter väl tämligen självklara. Finns det någon som är emot?
– Nej, det är inga kontroversiella krav. Mycket av det här säger LO-ledningen också. Men det som är kontroversiellt är att vi menar det här. Själv har jag i alla fall känslan av att LO-ledningen tänker backa.
– Men nu säger i alla fall 8 av 10 LO-medlemmar – enligt en utomstående opinionsundersökning – att de vill gå i konflikt för att få stopp på företagens sätt att kringgå LAS genom att använda bemanningsföretag. Så visst finns det en medlemsopinion.

Hur ser planerna ut?
– Vi fortsätter att samla in namn från klubbarna. Men i slutet av februari går vi ut mer officiellt och sjösätter det hela i större skala. Det blir annonser, webbsida och namninsamling på nätet och så vidare. Det blir också ett offentligt möte där fackliga företrädare berättar om bemanningsföretagen, deltiderna och annat.
– Och vi tänker också ta upp den gamla traditionen med måndagsmöten på Sergels torg i Stockholm. Där finns ju alla arbetsgivarorganisationer ganska nära, bemanningsföretagen sitter i Almegahuset…
Gunvor Karlström

Den som redan nu vill läsa uppropet och kanske skriva på, kan maila till lagerarbetare@gmail.com

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.