”Dokusåpan” kring nedskärningarna fortsätter med oförminskad kraft

15 februari 2010

Inrikes, Nyheter

Konsulten Ingmarie Bäcklin anställdes som inhyrd personalchef av Landstinget i Sundsvall med uppdraget att sparka 700 anställda vid Sundsvalls sjukhus.
Nu har hon själv sparkats för fiffel med kontokort. Dessutom har hon kronofogden i hälarna och är polisanmäld för trolöshet mot huvudman.

Västernorrlands landsting ska spara 235 miljoner kronor. Konsekvensen av denna stora nedskärning är att 700 av de 2 800 anställda vid Sundsvalls sjukhus ska sägas upp. Den politiska majoriteten har socialdemokrater och vänsterpartiet. Men det var ett enigt landsting som fattade beslut om de stora nedskärningarna. För att verkställa nedskärningarna – som för övrigt framkallat stora protester både bland allmänheten och de anställda vid sjukhuset – anställdes Ingmarie Bäcklin av det privata bolaget Business Resolut som personaldirektör för att verkställa nedskärningarna.
Hon rekommenderades av Sundsvalls nye sjukhuschef Sigbjörn Olofsson som tidigare arbetat som personalchef i Stockholms landsting.
Ingmarie Bäcklin har enligt vad www.ka.se uppger ”gjort sig känd för att vara expert på at säga upp folk”. Till Radio Västernorrland har hon sagt att hon varit med om att säga upp mellan 6 000 och 7 000 i olika företag och organisationer.
Bäcklins arvode, i ett landsting som ska spara 235 miljoner kronor, var inte dåligt. 13 000 kronor om dagen vilket motsvarar 260 000 kronor i månaden. dessutom tillkommer utgifter för Bäcklins resor och logi.

Kronofogden väntar
Nu blev inte Bäcklin gammal på posten som personaldirektör. Lokala media nosade upp att hon tidigare arbetat åt företaget Strängbetong. Där hade hon använt företagets betalkort till privata inköp för 467 000 kronor. Inköpen bestod bland annat möbler, krogbesök, kläder på NK… Strängbetong valde att inte göra polisanmälan, men när Bäcklin vägrade betala tillbaka pengar som hon använt för privat konsumtion gick man till tingsrätten. Den totala summan, som kronofogden försöker få tillbaka är nu uppe i 538 000 kronor.
Ställd inför denna skandal hade det socialdemokratiska landstingsrådet Ewa Söderberg inget annat val än att avbryta samarbetet med Bäcklin.
Men även det kostar, uppger Dagbladet i Sundsvall. Bäcklin har 30 dagars uppsägningstid och nu riskerar landstinget att få betala 400 000 till en rekryterad personalchef som sparkats för fiffel med kontokort, jagas av kronofogden och är polisanmäld för trolöshet mot huvudman.
För några veckor sedan höll nätverket Rädda Vården ett protestmöte på Sundsvalls torg mot nedskärningarna. Denna vecka kommer man att protestera vid landstingsfullmäktiges möte i Härnösand.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.