Sparka de anställda, höj utdelningen…Bonusfrosseriet fortsätter också bland storföretagen

25 januari 2010

Inrikes, Nyheter

Höjd aktieutdelning och bonusar för miljarder. Trots den ekonomiska krisen tutar och kör banker och storföretag precis som vanligt.

Den öppna arbetslösheten ligger på över 400 000. Kommuner och landsting genomför stora nedskärningar, a-kasse- och sjukförsäkring försämras och inför den kommande avtalsrörelsen kräver arbetsgivarorganisationen ett nollavtal.
Detta tycks inte påverka vare sig banker eller Stockholmsbörsens största företag.
Regeringen har öst miljarder av allmänhetens pengar över krisande banker. Samma banker bland dem Swedbank, tänker trots detta dela ut hundratals miljoner i bonusar under 2010. Huvudägare i Swedbank är för övrigt Folksam, där LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är ordförande.
SE-banken är ändå värre. Där har det avsatts 1,8 miljarder kronor för utdelning i år. Detta medan bankens bokslut för 2009 pekar mot en vinst på 1,5 miljarder kronor!
Inte är det bättre ställt bland Stockholmsbörsens 50 största bolag. 21 av dem planerar att höja utdelningen till aktieägarna i år. Endast sju väntas sänka utdelningen. Det framgår av en undersökning som analytikerdatabasen Factset gjort, uppger Svenska Dagbladet.
Bland dem som planerar att höja utdelningen finns företag som Telia Sonera, Husqvarna och Electrolux. Alla tre har sparkat många anställda under det senaste året.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.