Solidaritetshuset i Stockholm vattenskadat

25 januari 2010

Inrikes, Nyheter, Stockholm

Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna, Palestinagrupperna och många andra evakuerade.
Solidaritetshuset i Stockholm, som inhyser ett stort antal solidaritetsrörelser, drabbades förra veckan av en allvarlig vattenskada och har fått evakueras, kanske upp till sex månader.
– Men våra föreningar har visat stor solidaritet mot varandra och har hållit ihop och samarbetat, säger verksamhetsledaren Jon Edlund.

Solidaritetshuset ligger på Södermalm i Stockholm och är ett k-märkt hus från 1700-talet. Här har bland många andra Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna och Palestinagrupperna sina kontor. Nu har tolv organisationer tvingats flytta på grund av en svår vattenläcka som uppkom då en vattenledning på översta våningen gick sönder.

Världsbiblioteket
Vattnet gick genom väggar och tak och täckte golvet, och många föreningars datorer och annan utrustning blev förstörda. Världsbiblioteket, som lånar ut material om frågor som bistånd och utveckling, fred och miljö och sociala rörelser, tvingas ha stängt på obestämd framtid.
I ett pressmeddelande säger Maria Palselius, styrelseledamot i Solidaritetshuset Ekonomisk Förening, att ”när vi egentligen borde ägna oss åt solidaritetsarbete så lägger vi nu all tid på att rädda materiella ting, utrymma huset och leta nya provisoriska lokaler”. Men trots problemen har evakueringen ändå gått snabbt och relativt smärtfritt, säger Jon Edlund:
– Nästan alla föreningar har fått nya kontor, vi hittade redan förra veckan bra ersättningslokaler på Götgatan.

Insamling
Ingen insamling har startats än, eftersom försäkringar täcker kostnaderna för skadorna och nya lokaler. Solidaritetshuset räknar med att saneringen och renoveringen kommer att ta minst ett halvår, till dess får organisationerna göra det bästa möjliga av situationen på andra ställen.
– Men jag är jätteimponerad över dessa organisationers fantastiska förmåga att hålla ihop och vara solidariska med varandra – det har varit jätteskönt, menar Jon Edlund.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.