Åtta år efter Guantánamo

26 januari 2010

Nyheter, Utrikes

Måndag 11 januari 2002 fördes de första fångarna till det ökända Guantánamolägret. De fördes dit av regeringen Bush, anklagade för terrorism.

Åtta år senare finns lägret fortfarande kvar trots Obamaregeringens löften om att lägret ska stängas.
På årsdagen uppmanar Amnesty Internationals svenska sektion flera av Europas regeringar att ta emot omkring 50 fångar som suttit i lägret i flera år utan vare sig åtal eller rättegång. Idag finns 198 fångar kvar på Guantánamolägret. Drygt 50 av dem har friats från misstankar om kopplingar till brott och terrorism. De kommer ursprungligen från länder som Libyen, Tunisien, Syrien, Kina och Ryssland och kan inte skickas tillbaka till sina hemländer på grund av att de löper stor risk att utsättas för övergrepp.
– Flera länder har tagit emot tidigare Guantánamofångar, men det är beklagligt att så få europeiska länder har varit villiga att ta emot tidigare fångar som är i behov i skydd, säger Sharon Critoph från Amnesty i ett pressmeddelande.
Bland de länder som Amnesty riktar sin uppmaning till finns Sverige, Tyskland, Finland och Luxemburg.
KP

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.