Är Jemen nästa anfallsmål?

11 januari 2010

Nyheter, Utrikes

Jemen har hamnat mitt i fokus för media, sedan en man från Nigeria misslyckats med att spränga ett USA-flyg. Stora media i USA målar nu upp en bild av Jemen som en ”misslyckad stat”, och därmed ett legitimt mål för USA-angrepp.

Jemen är det fattigaste av arabländerna, med 40 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen och en regeringsmakt som knappast sträcker sig utanför huvudstaden Sana. Nu är stamsamhället Jemen, med 23 miljoner invånare och 60 miljoner vapen, senaste nytt.
Nära hälften (90) av de 200 fångar som finns kvar på Guantánamo härstammar från Jemen enligt uppgifter. Bilder från den pittoreska byn Ribat Baashen, den by som bin Ladin härstammar från, används också för att visa upp Jemen som en trygg tillflyktsort för al-Qaida.
Men både media och USA-etablissemanget lider av minnesförlust. Nu nämns ingenting om att under det kalla kriget stödde Washington den islamistiska regimen i norra Jemen, mot ”socialisterna” som styrde södra Jemen. Och tusentals jemeniter gav sig iväg till Afghanistan för att kämpa mot ”de röda”. Under Jemens inbördeskrig 1994 spelade jemeniter som återvänt från Afghanistan en viktig roll för att säkra nuvarande presidenten Ali Abdullah Salehs regim. Saleh har suttit vid makten sedan 1978.

Uppgörelse med Obama
För dessa Afghanistanveteraner var utplånandet av det gudlösa Sydjemen en logisk fortsättning på deras segerrika jihad i Afghanistan.
Men att Jemen just nu har hamnat i händelsernas centrum beror på republikanernas kritik mot Obama angående den uppenbara säkerhetsmissen. En militär aktion kan troligen avleda uppmärksamheten.
Men det är Jemens strategiskt viktiga läge som intresserar USA. Det gränsar till Saudiarabien (världens största oljeexportör) och Röda havet (som ger kontroll över Suezkanalen). Jemen gränsar också till Adenviken som är vattenvägen för en stor del av den olja som lämnar Persiska viken. Via den vägen kommer varje dag cirka tre miljoner fat råolja till väst. I Djibouti finns redan USA-militär stationerad för att övervaka denna väg.
Att 40 procent av befolkningen är shiamuslimer, med stöd från Iran under upproret mot Sana (vilket har gjort 175 000 hemlösa sedan augusti), bekymrar både Washington och Riyadh. Med tanke på Jemens strategiska läge i det pågående ”kriget mot terrorn”, har USA:s militära hjälp till Jemen 2006 på 11 miljoner dollar år 2009 mångdubblats till 70 miljoner. I år kommer USA:s kongress troligen att godkänna 150 miljoner i militär hjälp.

Jemen i fokus
USA har bevakat Jemen mycket noga på senare tid. CIA-chefen Stephen Kappes och USA:s militärt ansvarige för Mellanöstern David Petraeus besökte Saleh förra sommaren. I september kom John Brennan, Obamas rådgivare i kamp mot terrorism. Besöken ledde till ett gemensamt luft- och markanfall från USA och Jemen mot platser som antogs vara al-Qaidaläger nära huvudstaden och i provinserna Shabwah, al-Jawf och Abyan. Det antas att den nigerianska studenten gick ombord på flyget till Detroit för att hämnas dessa attacker.
Jemen har gjort slut på sin olja och står inför en akut vattenkris. Den härskande diktatorn behöver både USA-pengar och USA-beskydd. För Saleh är al-Qaida en förevändning för att skaffa sig USA:s beskydd. Han har ju faktiskt tidigare gynnat al-Qaida. Hans verkliga bekymmer är shiaupproret och en utbrytarrörelse i söder. Likheterna med Pakistan är slående: bakslag från Afghanistankriget, en diktatur som behöver USA-beskydd, en stat som saknar grepp om landet, en perfekt terräng för gerillakrig i norr och ett samhälle som sjuder av antiamerikanism. Ett recept för katastrof.

Farooq Sulehria
intis@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.