”Vi kan inte sitta med armarna i kors längre”

18 januari 2010

Inrikes, Nyheter

Innan jul kom uppgifter om att 500 anställda på Sundsvall sjukhus kommer att bli av med jobbet. Några veckor in på det nya året kommer nya uppgifter.
Antalet som ska bli av med jobben är 700.

Nu handlar det inte bara om Sundsvall. Två andra sjukhus i Västernorrland, Örnsköldsvik respektive Sollefteå, ska under året spara 80 och 45 miljoner kronor.
Ställda inför detta dråpslag mot sjukvården i Sundsvall anordnar nätverket Rädda Vården, som bildades förgående år, en manifestation på Stora Torget i Sundsvall på lördag.
– Det allvarliga ligger i att inget parti kämpar för mer resurser till vården. Sparbetinget på 235 miljoner kronor togs av ett enhälligt landstingsfullmäktige, politikerna var överens, säger sjuksköterskan Per Johansson och en av initiativtagarna till Rädda Vården till www.vardfacket.se
Per Johansson konstaterar att de nedskärningar som nu sker i Västernorrland inte är unika, samma sak sker i kommuner och landsting i hela landet.
En annan initiativtagare till Rädda Vården är distriktssköterskan Eva Rudström.
– Det som nu sker är så barockt så nu kan vi inte sitta med armarna i kors längre. Det som händer är fruktansvärt, säger Eva Rudström.
På lördag är det alltså dags för en manifestation mot nedskärningarna. Per Johansson hoppas för sin del på stor uppslutning.
– Vi hoppas på kämpaglöd. Det blir tal av personer från golvet och kanske från några patientföreningar. Men inga politiker. Visserligen ska det bli minus 20 grader i Sundsvall men det är bara att klä på sig, är uppmaningen från Per Johansson.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.