”Antiterror-hjälte” låter sig inte utnyttjas av islamofober

19 januari 2010

Nyheter, Utrikes

Läste ni om den holländske flygplanshjälten Jasper Schuringa? Det var han som övermannade Al Qaida-terroristen Umar Abdulmutallab på ett flygplan på väg till USA.

Umar Abdulmutallab hade lyckats komma igenom säkerhetskontrollen både i Lagos/Nigeria och på Schiphol/Amsterdam med explosiva ämnen på sin kropp. När han försökte utlösa sprängladdningen övermannades han av Jasper som klättrade över en hel rad med stolar, drog Umar fram till cockpit, slet av honom sprängämnena och kvävde elden med bara händerna. Tillfrågad om hur han visste hur han skulle agera svarade han ”jag bara visste det, kanske jag har sett för många amerikanska filmer”.

En riktig hjälte, eller hur? Men också någon som lätt skulle kunna bli utnyttjad i den islamofobiska propagandan eller USA-etablissemangets kamp mot terrorismen. Men inte så!
Naturligtvis har Jasper fått mycket uppmärksamhet inte minst i USA, men även i Nederländerna. Till exempel skickade både drottning Beatrix och Geert Wilders, ledare för det islamofobiska partiet PVV, gratulationer.

Rasisten Wilders är naturligtvis snar att utnyttja händelsen för islamofobisk agitation. Men Jasper har betackat sig för Wilders uppskattning: ”Jag önskar mig inte något beröm från en man som uppmanar till hat. Jag vill inte bli en bricka i ett politiskt spel.” säger han i en intervju i Algemeen Dagblad.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.