Vänstern vann presidentvalet

07 december 2009

Nyheter, Utrikes

Presidentvalet i Uruguay i helgen slutade med en historisk seger för Frente Amplio (Breda Fronten), som organiserar de progressiva vänsterkrafterna.
För andra gången i landets historia har det uruguayanska folket valt en vänsterregering. Det är dessutom andra gången i rad.

Mitt i festligheterna där hundratusentals människor rör sig på gator och torg, har Internationalen lyckats tala med Aldo Gilli, medlem i Partido Socialista de los Trabajadores, (Socialistiska Arbetarpartiet) Uruguays sektion av världsrörelsen Fjärde Internationalen.

Vad betyder segern?
– Det är ett nederlag för oligarkins främste representant, presidentkandidaten Luis Alberto Lacalle. Under hans presidenttid mellan 1990 och 1995 blev han en del av den privatiseringshysteri som svämmade över kontinenten, tillsammans med Fernando Collor i Brasilien och Carlos Menem i Argentina. 1992 lyckades folket stoppa hans omfattande privatiseringsplaner genom att tvinga fram en folkomröstning. 72 procent av väljarna sa nej till försöket att privatisera statliga företag. Så småningom lyckades han i samarbete med det andra borgerliga partiet ändå genomföra en del av det han fick nej till, och några statliga företag privatiserades.
– Hans nyliberala regering tvekade inte heller att använda sig av repression. Det mest uppenbara exemplet var när tiotusentals demonstrerade mot deportationen av baskiska medborgare som skulle till fängelse i Spanien. Saldot blev två döda och flera allvarligt skadade.
– Det är ett viktigt nederlag för alla de samlade högerkrafter som ställde sig bakom hans kandidatur. Man kan räkna upp reaktionärer från olika håll, den katolska kyrkan och diverse kristna grupper, alla motståndare till kvinnornas rättigheter – främst abort – och högerns två traditionella politiska partier som försökte störa valet med olika provokationer.
– En stor seger, med en bitter eftersmak, eftersom vi vet att den ekonomiska politiken kommer att fortsätta. Likaså utrikespolitiken: betalandet av den enorma utlandsskulden och inhemska privata skulder, och en fortsättning på den försiktiga politiken gentemot Mercosur, relativ kallsinnighet mot Alba, och inget ifrågasättande av USA:s politik.
– Bitter eftersmak eftersom samma dag som vi segrade över högern, skissar den splitternya regeringen på ”överenskommelser” med samma höger som besegrades i valet. Det vill säga att arbetarnas krav än en gång ska ”skjutas upp”.
Men nu är det tid att vara glada, och från i morgon börja organisera motståndet mot försöken att ge de besegrade högerkrafterna det andrum folket nekade dem i valet. Djupgående förändringar uppnås inte genom val, oavsett hur demokratiska de är.

Nederlag för två frågor
I detta val folkomröstades om två viktiga demokratiska strävanden. I bägge fallen blev det nederlag.
– Den ena handlade om att avskaffa den straffrihet som militärerna beviljade sig själva för brotten mot mänskliga rättigheter (tortyr, försvinnanden, barnarov, mord, stöld). Den samlade högern stod bakom denna straffrihet inför den förra folkomröstningen 1989 som vanns av högerkrafterna i ett klimat av hot och skrämsel.
– Den andra frågan handlade om att ge uruguayanska medborgare bosatta utomlands (de flesta under militärdiktaturen) rätt att rösta från utlandet.
– Och där finns det olika grader av ansvar, men det tyngsta ansvaret faller på Frente Amplios (FA) ledning. Mer konkret på den vinnande presidenten José ”Pepe” Mujica och vicepresidentkandidaten. Deras talande tystnad under hela valkampanjen tycks ge näring till föreställningen om en pakt mellan Movimiento Liberación Nacional-Tupamaros, den före detta gerillarörelsen och idag största strömningen inom FA, och de militära kuppmakarna, för att ”vända blad” och låta förbrytarna fortsätta gå straffria.

Vad händer nu?
– Trots allt är detta en stor seger. Folket känner att det är deras seger. Och vi ska fortsätta arbeta för att ingen ska ta den ifrån oss. Väldigt glada efter segern, bekymrade över hur den verkligen ser ut. Glada över att se folket som firar ordentligt med förhoppningen att det är nu de verkliga förändringarna kommer. De kommer inte av sig själva, vi ska kämpa oss till dem.
– Vi genomförde en bra valkampanj och praktiskt taget utan pengar lyckades vi mer än tredubbla valresultatet, så kampviljan är det inget fel på.

Rodolfo García
intis@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.