Sparkade för att de ville ha avtal

07 december 2009

Inrikes, Nyheter, Stockholm

Butiken Urban Outfitters i Stockholm har sagt upp hela personalen sedan de krävt kollektivtal. De anställda uppmanas gå över till ett bemanningsföretag. Många aktivister kräver nu att butiken bojkottas.

”Skäms Urban Outfitters”. Det stod det på flygbladen som delades ut utanför butiken Urban Outfitters i centrala Stockholm.

Återigen är det frågan om bemanningsföretag som står i blickpunkten. Efter strejken vid Lagena är det helt uppenbart att allt fler företag sätter Lagen om Anställningsskydd ur spel genom att använda sig av bemanningsföretag. Företagens strategi är att i allt större utsträckning lägga uppsägningsvarsel av fast anställd personal i överkant, för att sedan hyra in anställda från olika bemanningsföretag. Det vill säga inhyrd personal utan rättigheter som de kan bolla hur som helst med beroende på konjunkturen.

Inget ob-tillägg

Det senaste i raden är butiken Urban Outfitters i Stockholm. Företaget har 38 anställda. Av dem är 14 fast anställda. De anställda har inte kollektivavtal men har krävt det. De vill ha så blygsamma saker som ob-tillägg, avtalsförsäkringar och bättre pensionsvillkor. Handels och Unionen har sedan en tid förberett stridsåtgärder mot butiken men företaget valde då att säga upp samtliga istället för att underteckna kollektivavtal.
Uppmaningen till de anställda var kort och gott att gå över till bemanningsföretaget Academic Work som sedan kunde hyra ut de anställda som Urban Outfitters vill ha.

Facebookgrupp

Så fort detta blev offentligt har ett solidaritetsarbete med de anställda tagit fart. På några dagar har en grupp på Facebook för stöd till de anställda fått över 9 000 medlemmar.

– Gensvaret har varit fantastiskt, säger Pontus Willebrand som startade gruppen till www.lotidningen.se när han delar ut flygblad utanför butiken.
Flygblad som uppmanar konsumenterna att bojkotta butiken.
Men inte bara i Stockholm delas det ut flygblad, utan även i New York.

Den välkände vänsterpartisten Jonas Sjöstedt skriver på sin blogg från New York den 30 november att han och andra socialister i tisdags delade ut flygblad utanför några av kedjans butiker i New York. Flygblad där de liksom i Stockholm uppmanar till bojkott av företaget.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.