Socialistiska Partiet fyller 40 år!

23 december 2009

Kampanj för INTIS, Nyheter

Det är väl i dagarna ganska precis 40 år sedan ett 20-tal personer samlades på Verdandis lokaler på Kungsgatan i Stockholm för att bilda en ny trotskistisk organisation, inledningsvis med namnet Revolutionära Marxister (Leninist-Trotskister). Själv hade jag för första gången kommit i kontakt med gruppens initiativtagare, Marcel Cohen, under våren.

Förstamajdemonstrationerna 1969 var större och bredare än på många decennier. I det socialdemokratiskt dominerade tåget fanns fler radikala paroller än på länge. Det alternativa tåget, Röd front, uttryckte i än högre grad tidsandan. En rad radikala solidaritetsrörelser för Vietnam, Södra Afrika, Latinamerika, Tjeckoslovakien och Black Power samsades med byalagsaktivister, värnpliktsvägrare, u-landsföreningar och alternativrörelser mot konsumtionssamhället och social utslagning i de olika tågen.
Bland alla tidningsförsäljare som utbjöd dussintals olika vänstertidningar och solidaritetsbulletiner upptäckte jag en helt ny tidskrift, Fjärde internationalen. Jag köpte och läste med stort intresse och sa till försäljaren, det var naturligtvis Marcel, att jag gärna ville veta mera.

Några veckor senare fick jag en kallelse till en första sammankomst. Den innehöll allt en 20-åring kunde önska av revolutionär spänning. Den lilla gruppen, vi var väl ett halvt dussin, skulle samlas i foajén till ABF-huset. Alla kände inte varandra, men plötsligt kom Marcel in, gav oss ett diskret tecken att följa honom och förde oss ut till ett par väntande taxibilar. De tog oss till John Ericssonsgatan på Kungsholmen där vi hastigt fördes upp till en liten lägenhet.

Där väntade en kamrat från sydafrikanska Unity Movement. Att få tillbringa den vackra vårkvällen med att diskutera kampen i Sydafrika med en kamrat som själv var i högsta grad indragen i den, var naturligtvis en erfarenhet jag aldrig glömmer. Bättre än så kunde väl inte det lilla anspråkslösa mötet sammanfatta det som är vår rörelses främsta tillgång; internationalismen som inte bara är högtidliga resolutioner utan konkreta erfarenheter och personliga möten.

Sent på hösten samma år var det alltså dags att bilda den första svenska organisationen med anknytning till Fjärde internationalen sedan 1950-talet. Deltagarna kom från Stockholm, Göteborg och Malmö. Några få hade tidigare kontakter med den trotskistiska rörelsen, förutom Marcel Cohen framför allt Bertil Säfström som varit ledande i den tidigare sektionen Revolutionära socialistiska partiet. De flesta var produkter av det pågående vänsteruppsvinget.
Av olika skäl beslöt man att vänta med offentliggörandet av den nya organisationen till kommande vår. Men en annan 40-årsjubilerande händelse omöjliggjorde detta. När gruvstrejken bröt ut bara veckorna senare och en strejkvåg svepte över landet gick det inte bara att titta på för en organisation som ville ingripa i klasskampen.

Göteborgskamraterna tog saken i egna händer. De publicerade tidningen Revolutionär information och kungjorde samtidigt att en ny organisation, Revolutionära marxister, sett dagens ljus. Det första steget till det som idag är Socialistiska partiet var taget.

Kjell Östberg
Johanna Miller, Dortmund – Gravatar-Profil – Casino Spiele

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.