Nazister buades ut

07 december 2009

Inrikes, Nyheter, Stockholm

Från Riddarholmen till Östermalmstorg i Stockholm demonstrerade Svenska motståndsrörelsen (SMR) i lördags. Men uppvisningen blev snarare ett bakslag för nazisterna.

Skyddade av flera led av poliser med hästar och polispiketer demonstrerade ett 50-tal nazister. Över dem kretsade en polishelikopter och längs hela vägen blev de utbuade av antirasister.
Det som skulle bli en uppvisning av arisk styrka blev snarare en parodi. ”De tvingades ”marschera” inmurade av en massiv poliseskort och deras isolering från det folk de säger sig slåss för var bara alltför påtaglig.” skriver Nätverket mot rasism i ett uttalande.
– Det blev lyckat, säger Per från Nätverket mot rasism. Trots en liten mobilisering blev de utbuade. Och det blev inga oroligheter och inget våld.
Flera organisationer och nätverk hade mobiliserat och olika protester hölls längs marschvägen. Vid Mynttorget stod Stoppa nazismen aktivt ickevåld med gula västar och plakat med namn på personer som mördats av nazister. Vid slottet fick SMR stå stilla för att höra på Uppsalabor mot rasisms tal. När SMR gick över Strömbron buade Nätverket mot rasism och Stockholms antifascistiska tanter ut dem. SMR svarade genom att heila (med knuten näve på grund av lagen) och skrika ”Hell Seger”. När de senare kom till Berzelii park möttes de av Nazistfritt Stockholms protester.
300 poliser var utkommenderade under lördagen.
– Det går inte att säga exakt vad det kostade, men det är jämförbart med ett fotbollsderby så mellan 200 000 och 400 000 kronor, säger Kjell Lindgren, informationsansvarig på Stockholmpolisen.
SMR:s demonstration gick till Östermalmstorg och där möttes de av ett hundratal antirasister. Polisen slog en ring runt nazisterna och stod mellan dem och antirasisterna. Många skramlade med nycklar, sjöng sånger, buade och skrek slagord. Nazisterna, som stod i en ring runt den stora julgranen på torget, fick hålla sina tal för sig själva.
Många lördagsshoppare undrade vad som hände och uttryckte sitt missnöje med nazisterna när de fick veta.
Efter demonstrationen eskorterades nazisterna av polisen som åkte med dem på tunnelbanan.

Carmen Sandiego
intis@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.