Göteborg: klimatmanifestation som reaktion på fiaskot i Köpenhamn

21 december 2009

Göteborg, Inrikes, Nyheter

”Klimaträttvisa nu!” Det var miljörörelsens reaktion på toppmötesfiaskot i Köpenhamn när det arrangerades en fackelmanifestation i Göteborg i måndags för att ge ”en glimt av hopp vid världens mörkaste tid”.  

Miljöförbundet Jordens Vänner var initiativtagare till manifestationen i Brunnsparken i centrala Göteborg som också stöddes av Klimataktion, Klimax och Naturskyddsföreningen. ”Toppmötet i Köpenhamn var en katastrof och bevisar att vi inte kan förlita oss på toppolitikerna som sviker världens fattiga. Men vi har inget annat val än att bekämpa den globala uppvärmningen. Vi har inget annat val än att visa solidaritet med jordens fattigaste. Vi har inget annat val än att kräva klimaträttvisa nu!” hette det i arrangörernas upprop inför manifestationen.

Flera talare, bland annat Ian Fiddies som var delegat för Miljöförbundet/Friends of the Earth på toppmötet i Köpenhamn, uttalade att värdsledarnas svek i vår tids överlevnadsfråga nu måste avlösas av en stark och bred klimatrörelse som fortsätter driva på för de radikala förändringar som är nödvändiga bland annat genom att kräva omställning på lokal nivå världen över.

Lars Henriksson, fackligt aktiv volvoarbetare och klimataktivist, gjorde i sitt tal en koppling mellan fiaskot i Köpenhamn och beslutet om att lägga ner SAAB.

– Det är samma makter och intressen som ligger bakom bägge dessa mörka händelser. Och framtidsalternativet när det gäller SAAB är förstås inte att bygga vidare på en klimatförstörande massbilism. Men bilindustrin med sin anställda, sina tekniska möjligheter och sitt kunnande skulle kunnas ställas om till att tillverka sådant som samhället verkligen behöver; förnybar energi, kollektivtrafik och andra klimatanpassade produkter, sade Lars Henriksson.

– På det sättet skulle det gå att rädda jobben och också bidra till att rädda världen. För att nå dit kan vi bara lita till våra egna krafter och försöka förena olika folkliga rörelser och protester.

Björn Rönnblad

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.