Jordskredsseger för Evo Morales

11 december 2009

Nyheter, Utrikes

Bolivias sittande president, Evo Morales, tog hem en fullständig jordskredsseger i helgens val, med cirka 63 procent av rösterna.
I La Paz firade hans parti MAS, med musik och fyrverkerier.

Före valet var tillhörde majoriteten i senaten oppositionen, vilket innebar ett hinder för regeringens planer. Inför detta val inriktade sig MAS, Rörelsen för socialism, dels på att välja om Evo Morales, och dels på att skaffa majoritet i parlamentets båda kammare.
Detta lyckades också. MAS fick två tredjedelar av platserna i kongressen och tog alltså kontroll över senaten. De preliminära rapporterna ger Morales 63 procent av rösterna och den närmaste konkurrenten Manfred Reyes Villa tog cirka 23 procent.

Omtyckta åtgärder
Morales stora seger tolkas som att regeringens åtgärder under hans presidenttid har fått viss effekt. Morales ökade den statliga kontrollen över naturresurserna och nationaliserade delvis Bolivias gastillgångar. Och en del av pengarna från den statliga industrin gick till projekt bland de fattigaste. Det handlade om stöd till fattiga mödrar, till skolelever och pensionärer, och sådana bidrag nådde nära två miljoner människor under 2009, skriver Benjamin Dangl i Counterpunch.
En lärare berättade utanför vallokalen för Reuters att hon ”såg barnen gå till skolan med hopp, därför att de får frukost där, och ekonomiska bidrag. Jag frågar dem hur de använder pengarna de får och en del av dem säger att de köper skor. En del av dem hade inga skor innan”.
En annan kvinna, Mamani, med en två månaders baby och fem andra barn sa till Annie Murphy på National Public Radio: ”Det fanns inget sådant program för mina andra barn. Deras uppväxt var verkligen sorglig. Nu har de mjölk, kläder och blöjor och det är bra att regeringen hjälper oss. Innan var naturresurserna privatägda och sådant här stöd fanns inte.”

Ekonomiska tillväxt
Det Washingtonbaserade Center for Economic and Policy Research anser att denna regeringspolitk har lett till att Bolivias ekonomiska tillväxt har varit högre under Morales period än under de tre senaste decennierna, detta också enligt Benjamin Dangl. Det berodde på att ”regeringen återtagit kontrollen över naturresurserna” enligt centret.
Oppositionspartierna var högst obenägna att acceptera Morales valseger, enligt latinamerika.nu. Nu är kraven starka på att regeringen ska fortsätta med jordfördelningen till bönderna. Jordägandet är hårt koncentrerat i Bolivia där rika familjer äger större delen av den odlingsbara jorden.
Hittills har Morales regering delat ut mer jord till jordlösa än tidigare fyra presidenters fem mandatperioder tillsammans, skrtiver latinamerika.nu.
Latinamerika.nu berättar också det osannolika vallöftet som Reyes Villa kom med under valkampanjen: tusen dollar till varje fattig familj. De hånfulla kommentarerna gick ut på att Reyes Villa tänkte göra av med hela landets årsbudget plus två miljoner dollar första dagen som president.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.