Göteborg: samlad föräldraprotest mot nedskärningar

04 december 2009

Göteborg, Inrikes, Nyheter

CIMG0783

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Rusta upp – skär inte ner!” Under den parollen samlades omkring hundrafemtio personer i torsdags till ett protestmöte på ett regnigt Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Demonstrationen arrangerades av det nybildade nätverket ”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar”.

Mötet öppnades av Helena Wassenius från Torslanda:

– Vi demonstrerar för att visa att vi föräldrar inte accepterar ständiga och kontinuerliga nedskärningar av förskola, skola och fritids som har hållit på i åratal och som alltid motiveras med budgetskäl. Vi måste protestera mot den handfallenhet som verkar ha brett ut sig bland våra politiker, att det inte går att göra något åt situationen – det går visst om man vet att man har allmänheten med sig, sade hon.

Under hösten har en motopinion väckts, nätverk bildats och protester riktats mot de stora nedskärningarna i flera av Göteborgs stadsdelar inför besluten om 2010 års budgetar. Inte minst i Lärjedalen och Biskopsgården har möten och demonstrationer organiserats och vissa framgångar uppnåtts.

I spåren av de protesterna knöts kontakter mellan stadsdelarna och med de föräldragrupper som samtidigt växt fram i bland annat Torslanda och Högsbo. Nätverket ”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar” bildades och vid torsdagens demonstration redoviserades att 11 stadsdelar hittills anslutit sig till nätverket och att fler är på gång.

Föräldrar från Torslanda, Högsbo, Linnéstaden, Hammarkullen/Lärjedalen och Biskopsgården vittnade om nedskärningarnas konsekvenser för barn och ungdom i sina stadsdelar. Camilla Tängman från föräldrakommittén i Biskopsgården, och en av de drivande krafterna bakom det nya nätverket, berättade bland annat att 48 procent av nioendeklassarna i hennes stadsdel i våras gick ut med icke godkänt betyg i minst ett kärnämne.

-Vad som sås nu kommer vi alla att få skörda sedan, oavsett vilka skäl man gömmer sig bakom för att motivera missförhållandena. Det blir för oss föräldrar alltmer tydligt att våra politiker jagar stilpoäng i budgetering och partipolitik till priset av våra barns rättigheter, sade Camilla Tängman i sitt tal.

”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar” planerar nu fortsatta protester och aktiviteter.

Text och foto: Björn Rönnblad

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.