Ett rättvist avtal

19 december 2009

Miljö, Notiser, Nyheter

Under veckan som gått har protester, aktioner och demonstrationer fortsatt fylla Köpenhamn. Bland annat demonstrerade Via Campesina i söndags. Och i onsdags hölls Reclaim power demonstrationen där aktivister, både inne och utanför Bella Center, planerade att hålla ett folkets klimatmöte. Deltagarna inne på Bella Center fick varken gå ut eller tillbaka in på mötet, istället misshandlades de av polisen. De som var utanför lyckades ändå hålla ett möte.

Polisens repression under klimattoppmötet har varit massiv. I skrivande stund har cirka 1 700 gripits.
Demonstranter har hindrats från att komma in i landet. På Köpenhamns gator stoppar polisen folk som de vill, razzior görs där demonstranterna sover, och i söndags blockerade de det alternativa klimatforumet, till exempel. I tisdags grep polisen Climate Justice Actions talesperson Tadzio Müller när han var på väg från en presskonferens. Och i häktena pepparsprejas de gripna. Allt med stöd av den nya “lymmellagen”. Solidaritetsmanifestationer hölls bland annat i Stockholm i onsdags.

På det alternativa klimatforumet har det varit full aktivitet med många deltagare hela tiden.
När bland annat Naomi Klein talade förra torsdagen om ekologisk skuld och klimaträttvisa var det många som inte kom in – trots att det var i den största salen.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.