Ericsson varslar tusen: ”Oundvikligt” säger Olofsson, och LO tänder ljus

10 december 2009

Nyheter

Drygt två veckor innan jul får 946 anställda vid Ericssons fabrik i Gävle av bolagsledningen veta att fabriken ska läggas ner. En del av produktionen kommer fortsättningsvis att ske i låglöneländer som Estland, Kina och Indien.

Stängningen av fabriken är en i en rad av nedskärningar som styrelsen bestämt i och med att de redan 2008 slog fast att Ericsson skulle spara tio miljarder under de kommande 18 månaderna.
Från fackligt håll kommer givetvis kritik mot beslutet.
– En fruktansvärd tragedi för Gävle. Det är en sällsynt dåligt vald tidpunkt när det är två veckor till jul. Men det visar att man har noll empati och stor respektlöshet, säger Göran Zetterlund, koncernfacksordförande för IF Metall på Ericsson till di.se

Kamp för jobben?
Detta kan man hålla med om. Men hade han väntat sig något annat från de hårdhänta direktörerna för Ericsson som inte direkt är kända för att bedriva filantropisk verksamhet? Tidpunkten, ja, den är illa vald, men för de 946 spelar det väl ingen roll om det är två veckor till jul eller påsk eller midsommar. Att bli av med jobben är lika illa oavsett tidpunkt.
Att IF Metall och LO kommer att lyfta ett finger för att ta verklig kamp för jobben i Gävle är uteslutet, det visar all erfarenhet från de senaste tolv månadernas massavskedanden.
LO:s nya kamplinje, ”Det krävs krafttag mot arbetslösheten”, inskränker sig till att den 10 december tända ljus för de arbetslösa, som befinner sig i totalmörker, på sjuttio platser över hela landet.

”Oundvikligt”
Regeringen då. Efter smällen mot arbetarna och tjänstemännen talar Maud Olofsson och säger att hon anser att det som har hänt är ”oundvikligt”.
”Om man inte kan fortsätta att vara stark på hårdvaran utan måste bli stark på mjukvaran så måste man anpassa sig till den verkligheten”, säger Maud Olofsson till Dagens Industri.
Vet inte om jag missat något de senaste dagarna. Men Maud Olofsson kanske har bytt arbete. Från näringsminister till någon styrelsepost på ett mejeri. ”Mjukvaran, hårdvaran”, det låter inte som om hon pratar om 946 människor – har du hört det ordet förut, Maud Olofsson? – som blivit arbetslösa, utan om tillverkning av mjukost och vanlig ost.
För att summera. Nedläggningen av Ericsson är ytterligare en smäll mot de industriarbetare och tjänstemän som byggt detta land.
Olofsson har tillsammans med socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson under de senaste veckorna lyckats med att ge regeringen Reinfeldt ett ansikte.
Och det ansiktet heter noll empati och total respektlöshet mot arbetare, tjänstemän, sjuka, arbetslösa och ungdomar i detta arma land Sverige.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.