Direkt från Klimatmötet: Demonstranter försökte ta sig till Bella Center

16 december 2009

Nyheter, Utrikes

Imorse började Reclaim Power-demonstrationen i Köpenhamn. Målet var att ta sig så nära som möjligt intill Bella Center, där FN:s klimatkonferens hålls, och där möta upp med frustrerade delegater från konferensen.

Inne på Bella Center försöker cirka 200 människor ta sig ut för att möta upp demonstrationen och hålla ett folkets klimatmöte. Polisen svarar med batonger och låter dem varken gå ut eller tillbaka in på mötet.
– Här utanför håller cirka 500 personer ett möte. Representanter från ursprungsbefolkningar, klimatrörelsen och sydländer finns här. Det är en härlig känsla, säger Erik som är på plats.
Också demonstranterna utanför har mötts av polisens våld. På den danska tidningen Ekstrabladets hemsida kan man följa demonstrationen live. En kille som var uppe på en polisbuss har slagits med batonger och knuffats ner på asfalten. Andra lealösa demonstranter bärs iväg. Två personer är förda till sjukhus. Talespersonerna för Climate Justice Action, de som organiserar demonstrationen, är gripna.
Hittills har polisen tagit ungefär 230 personer. Men i burarna på häktet i Valby har nu arresterade lyckats bryta sig ut.
Vid tvåtiden avslutades mötet och demonstrationen började gå tillbaka in mot stan.

Ikväll hålls ett fackeltåg i solidaritet med aktivisterna i Köpenhamn som är utsatta för godtyckliga massarresteringar och massivt polisvåld.
Samling kl 18.00 på Norrmalmstorg i Stockholm, sedan avmarsch till danska ambassaden.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.