Aspuddsbadet rivs: aktivister blockerar gatan

07 december 2009

Nyheter, Stockholm

88: Elisabeth Johansson, Elin Schennings och Micke kämpar för sitt bad.  118: Andreas Schennings har kedjat fast sig i en bil för att förhindra grävmaskinerna att komma fram.  129: Malin Khoso, med sonen Alve på ryggen, och Nina Hemmingsson, med Konrad, 7 månader, har varit här sedan imorse.

Rivningen av Aspuddsbadet har börjat. Vid åttatiden imorse (måndag) kom rivningsfirman och polisen till Aspuddsbadet i södra Stockholm. Nu blockerar badhusets vänner gatan utanför.

Elin Schennings har stått vid avspärrningarna utanför badet i några timmar när Internationalen kommer.
– Vi har vaktat badet dygnet runt i några veckor, berättar hon.
Sen imorse har ungefär 50 personer kommit hit för att försvara badet. Det är pensionärer, ungdomar och småbarnsföräldrar med sina bebisar.
Inredningen har redan börjat rivas. Saker kastas ut genom fönstren.
– Vi har ställt tre bilar här för att grävmaskinerna inte ska komma fram. Men en del av inredningen är kulturmärkt, så jag undrar vad de ska göra med det.
Frågan är om det är okej att påbörja rivningen. Beslutet är överklagat till Länsrätten, som ännu inte behandlat ärendet.
Micke berättar att badhusföreningen haft kontakt med dialogpolisen.
– Men de har inte sagt något om det här.
– Madeleine Sjöstedt (FP) skickade ett mail till den nya badhusföreningen så sent som i fredags så vi trodde att vi äntligen fått en dialog, säger Elin Schennings.
Elisabeth Johansson är på väg hem efter att ha vaktat badet sen imorse.
– Jag är 88 år och har badat här sen 1960. Hela Aspudden förlorar på det här, det är Aspuddens själ.
Här har hon mött vänner och hon berättar om vattengympan och torsdagarnas dambad hon deltagit i.
– Jag har aldrig varit aktiv i något förut, och inte ockuperat nåt. Men jag började engagera mig när jag hörde att badet skulle rivas.
Under ockupationen var hon här så mycket hon kunde.
– Jag har upplevt att vi haft ett stort stöd från Aspuddsborna, säger Elisabeth Johansson.
På andra sidan polisavspärrningarna står Elins bror Andreas Schennings. Han och några andra aktivister har kedjat fast sig och blockerar också här gatan med bilar.
– Jag kommer stå här så länge det behövs. Det är sista utvägen, säger Andreas Schennings som tagit ledigt från jobbet hela dagen.
Han är uppvuxen i närheten och badade här när han var liten.
– Men för mig handlar det mer om demokrati än om själva badet. När jag förstod processen blev jag förbannad och det är helt sjukt att jag nu står här fastkedjad i ett järnrör!

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.