“Al-Qaida dödar fler muslimer”

14 december 2009

Nyheter, Utrikes

Al-Qaida dödar fler muslimer än icke-muslimer, enligt en ny USA-rapport, skriver Der Spiegel.

Combating Terrorism Center ligger bakom rapporten, och Der Spiegel påpekar att CTC är en del av en amerikansk militärhögskola och alltså inte kan betraktas som helt neutral. Däremot har de kommit med en rad bra studier över terrorism på senare tid, skriver tidningen, och de högre USA-tjänstemän som påpekar att al-Qaida är särskilt våldsam mot muslimer, har fått fakta att stödja sig på.
Också inom jihadistiska kretsar diskuteras den här frågan intensivt.
Enligt rapporten tog al-Qaida på sig ansvaret för 313 attacker med 3 010 döda mellan 2004 och 2008. Bara 12 procent av de döda var västerlänningar trots att siffrorna innefattar Madridattacken 2004 och Londons tunnelbana 2005. Men siffrorna tar bara hänsyn till de attacker som al-Qaida verkligen har tagit på sig, och där finns alltså ett mörkertal. Det finns mycket att invända mot rapportens arbetsmetoder, anser Der Spiegel. Till exempel att kategorierna handlar om västerlänningar och icke-västerlänningar. Alla som bor i muslimska länder är inte muslimer och tvärtom, påpekar tidningen. Dessutom är många offer shiamuslimer, och al-Qaida som är sunni betraktar dessa som otrogna.
Resultaten skiftar också mycket beroende på vilka attacker som räknas med. Ändå anser Der Spiegel att ett par av slutsatserna i rapporten är intressanta.
Mellan 2006 och 2008 var det 38 gånger troligare att en muslim skulle dödas av al-Qaida än en icke-muslim, räknar man ut.
Och när rapportförfattarna tittar på statistiken mellan 1995 och 2003 (och räknar bort 11 september) så drar de slutsatsen att al-Qaida med tiden har blivit våldsammare och ”alltmer likgiltig” för vilka de dödar.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.