”Lavaldomen påverkar avtalsrörelsen”

14 december 2009

Inrikes, Nyheter

Arbetsdomstolen har sagt sitt. Byggnads och Elektrikerna ska betala över 2,5 miljoner för att de ansåg att lettiska arbetare skulle ha samma löner och kollektivtal som svenska arbetare. Det blev resultatet av det så uppmärksammade Lavalmålet.

Den 2 november 2004 satte Byggnads det lettiska byggföretaget som höll på med ett skolbygge i Vaxholm i blockad. En månad efter hakade Elektrikerförbundet på med nya stridsåtgärder.
De lettiska arbetarna hade ett lettiskt kollektivavtal. Företaget hävdade att arbetarna tjänade 109 kronor i timmen. Senare framkom det att de i verkligheten hade löner som pendlade mellan 30 och 40 kronor i timmen.
Byggnads krävde att de skulle arbeta under ett svenskt kollektivavtal vilket skulle ha gett arbetarna 145 kronor i timmen.

Kollektivavtal
Konflikten i Vaxholm väckte stor uppmärksamhet. Svenskt Näringsliv och en del borgerliga politiker anklagade facken för att använda utpressning och massmediametoder.
Facken hävdade med all rätt att i Sverige gäller svenska kollektivavtal oavsett vilken nationalitet företaget har, och att arbetare från andra länder ska ha samma rättigheter som svenska.
Nu har ärendet stötts och blötts i många år. Och nu har en majoritet av Arbetsdomstolens ledamöter dömt Byggnads och Elektrikerna att betala 550 000 i skadestånd för blockaden. Dessutom ska de bägge fackliga organisationerna betala rättegångskostnader på cirka 2 000 000 kronor.
Svenskt Näringsliv välkomnar domen och framhåller med eftertryck att det är bra att facken tvingas följa EU-rätten.

“Allvarlig dom”
Från de bägge fackliga organisationerna är kommentarerna rakt motsatta.
– Först beslutar AD att konflikten mellan Byggnads och Laval är lovlig och inte behöver avbrytas. Fem år senare beslutar samma domstol att man ska betala ett omfattande allmänt skadestånd. Dagens dom strider mot sunt förnuft. Det är obegripligt att facket ska betala skadestånd när man följt gällande svensk rätt och beslut i AD, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads, i ett pressmeddelande från samma organisation.
Hans Tilly anser att domen är en förlust för Sveriges och Europas löntagare.
– Arbetsdomstolens dom i Lavalmålet är mycket allvarlig och får i förlängningen stora konsekvenser för svenska löntagare. Nu när fackföreningar godtyckligt kan komma att tvingas betala stora skadestånd blir det svårt att arbeta för justa villkor för utländska arbetare, säger Hans Tilly.
Ronny Wenngren, avtalssekretare i Elektrikerförbundet, säger enligt www. lotidningen.se att domen kommer att påverka den kommande avtalsrörelsen.
– Det är klart som fan att den gör. Vem har finansierat kampanjen? De här pengarna ska de som startat kampanjen få betala.
Organisationen som Ronny Wenngren syftar på är givetvis Svenskt Näringliv.
Han går så långt att han liknar AD:s dom vid rasism.
– Det är förbannat dyrt att inte vara rasist. Om man står för alla människors lika värde, då får man böta. Men det är det värt. Det betalar vi för att slippa vara rasister.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.