Vila i frid Mercedes!

02 november 2009

Kultur, Musik

Den latinamerikanska superstjärnan Mercedes Sosa har tystnat. Hennes röst var oändliga landskap. Den var tröst och hjärta. Den omfamnade en hel kontinent – och en hel kontinent kom att omfamna henne. Det var som att hennes lungor kunde expandera i oändlighet. Som att hon på ren trots upphävde anatomins lagar för att sjunga och sjunga och sjunga.

I Argentina utlystes landssorg när beskedet om Mercedes Sosas död kom den 4 oktober. Tusentals människor kom för att ta farväl av Mercedes på lit de parade. Ett myller av människor sjungandes hennes sånger följde hennes väg genom Buenos Aires gator till den sista vilan.
Det är svårt att tänka sig en artist i Sverige som skulle kunna framkalla en sådan våg av sorg. Om inte annat säger det något om Mercedes ikonstatus när till och med Maradona och det argentinska landslaget bekände att man bad böner till henne för att kvala vidare till VM.

Mercedes Sosa föddes i Tucumán i nordvästra Argentina. 15 år gammal upptäcktes hon i en talangtävling och därefter var livet i stort sett utstakat. Hon gjorde sig snabbt ett namn inom den argentinska folkloren.
Mercedes kom under slutet på sextiotalet att förknippas med den musikaliska Nueva canción-rörelsen som kombinerade traditionella visor och folklore med radikala politiska texter. Hon som själv kom från fattiga förhållanden sjöng om bönders rättigheter och efterhand kom hon att sjunga mer explicita protestsånger. Själv sa hon blygsamt att hon helt enkelt var född att sjunga.
Under militärkuppen i Argentina fick Mercedes allt svårare att verka som artist. 1979 blir hon slutligen arresterad under en pågående konsert tillsammans med sin publik på över 200 veterinärstudenter.
Efter internationella påtryckningar släpptes hon fri, men i praktiken kände hon sig tvungen att lämna landet. Med tre resväskor och en handväska flydde hon hals över huvud. Hon levde i exil i Spanien och Frankrike.

Med tiden kom Mercedes Sosa att bli en galjonsfigur för den sydamerikanska vänsterrörelsen. Hon tolkade folklore-giganter såsom Atahualpa Yupanqui, Victor Jara, Alfredo Zitarrosa, Violeta Parra men också artister som Silvio Rodriguez och Pablo Milanes. Hon var också generös nog att lyfta yngre artister och det var mer regel än undantag att artister gästade hennes konserter.
En del förringade hennes konst för att hon inte sjöng egenkomponerade sånger. Men Mercedes var ingen andra klassens coversångerska, så enkelt går det inte att avfärda henne. Att föräras en tolkning av Mercedes var en hedersbetygelse bland en hel generation artister.

Mercedes var en extraordinär texttolkare. Musik som hon hanterade fick något episkt och storslaget över sig. Hennes röst hade djup och pondus, men hon ägde också den sällsynta förmågan att förmedla ömhet när hon sjöng. Hon nådde fram utan större åthävor där andra skrek för full hals. Det visade hon inte minst i Gracias a la vida, Violeta Parras hyllning och avsked till livet, som Mercedes kom att förknippas med under hela sin karriär.
Vila i frid Mercedes

Claudia Torres
intis@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.