Under ockupationsarmén: Korruptionen styr och afghaner dör av svält

30 november 2009

Nyheter, Utrikes

Fattigdom, arbetslöshet och korruption. Det är vad afghanerna uppfattar som huvudorsaken till kriget, enligt en ny undersökning som den brittiska hjälporganisationen Oxfam nyss genomfört.

Officiella siffror uppger 40 procent arbetslöshet. Cirka hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Och fattigdom och arbetslöshet uppger 70 procent av de tillfrågade som den främsta orsaken till kriget, enligt Oxfams undersökning.
Hälften ansåg att korruptionen och den ineffektiva regeringen var orsaken, medan 36 procent ansåg att det var talibanerna som var orsaken. 25 procent skyllde på utländsk inblandning. (De tillfrågade fick uppge flera svarsalternativ.)

Svält hotar
Patrick Cockburn kommenterar i Counterpunch att Karzais regering ”inte är så mycket en administration som ett kriminellt företag. Dess tjänstemän gör antagligen mer pengar på opium än talibanerna. Korruption påverkar varje del av tillvaron. Till och med brödet är dyrare i Kabul än i Pakistan på grund av officiella och inofficiella pålagor”.
Och att de undernärda eller svältande fattiga inte känner någon större lojalitet gentemot stormrika ministrar eller ”utländska biståndskonsulter som tjänar 250 000 dollar per år” anser Cockburn inte är så märkligt.
Oxfam har den senaste tiden också kritiserat detta internationella bistånd. Var 30:e minut dör en kvinna i förlossningskomplikationer, säger Oxfam. I augusti påpekade organisationen att en tredjedel av landet riskerar svält, detta trots miljarder i biståndspengar. 90 procent av landets utgifter står biståndspengar för.

En miljard per år
Vad gäller utländsk närvaro finns det cirka 110 000 utländska soldater i Afghanistan. 68 000 av dem är från USA, och nu står president Obama inför beslutet att skicka ytterligare 40 000 man.
Patrick Cockburn skriver på Counterpunch att kostnaderna för kriget är en av ”absurditeterna i det afghanska kriget”, som pågår i ett av de fattigaste och mest korrumperade länderna i världen. Men för varje kontingent på 1000 soldater som USA skickar ”uppgår kostnaderna till minst en miljard dollar per år”.
I Vita huset räknar man. De 40 000 nya soldaterna som general McChrystal har begärt anser armén kommer att kosta 33 miljarder dollar. Vita huset kommer fram till 50 miljarder dollar per år.
Samtidigt dör 25 gånger så många afghaner av svält och fattigdom som av våld, enligt en färsk rapport från FN:s säkerhetsråd.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.