Storseger för Frelimo. Regeringen i Moçambique fick ökat stöd i valet

09 november 2009

Nyheter, Utrikes

Med över 75 procent av rösterna vann president Armando Emílio Guebuza från Frelimopartiet som väntat förra veckans president- och parlamentsval i Moçambique.

Kajsa Johansson som bott och arbetat i Moçambique sedan 2006 tycker inte att valresultatet är så överraskande.
– Det otroliga stödet för regeringen har flera förklaringar. Trots kritik om utnyttjande av statliga resurser i kampanjen och oegentligheter i valkommissionen finns ett stöd och en legitimitet hos folket som måste tas på allvar om man vill förstå utvecklingen i landet, säger hon.
Regeringspartiet Frelimo gick framåt medan huvudmotståndarna Renamo backade och fick femton procent av rösterna. Den stora överraskningen stod det nya partiet MDM för. De lyckades få ungefär tio procent av rösterna trots att de bildades tidigare i år.
– De har gjort en imponerande insats. Det visar att det största oppositionspartiet Renamo blir en allt svagare politisk kraft som sannolikt är på utgång, säger Kajsa Johansson.
I parlamentsvalet blev röstfördelningen ungefär likadan.
Trots att köerna till vallokalerna rapporteras ha varit långa så verkar bara cirka 40 procent av de röstberättigade deltagit i valen.
Valobservatörer från EU och Commonwealth hyllar valmyndigheten och tycker att valfunktionärerna gjort ett bra jobb och att vallokalerna fungerat bra. Men rapporter finns om strul med registreringsböckerna. Böckerna har funnits i fel vallokaler och väljarna har fått vandra tio kilometer extra för att hitta sitt namn i boken för att kunna rösta.
Valkommissionen får däremot svidande kritik för uteslutande av vissa partier i vissa provinser och bristande transparens.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.