Stor poststrejk i Storbritannien

02 november 2009

Nyheter, Utrikes

78 000 brevbärare och postsorterare i Storbritannien har varit ute i en tvådagarsstrejk. Postfacket hävdar att den brittiska posten Royal Mail planerar att säga upp 60 000 anställda under de kommande två åren.

I en medlemsomröstning bland 80 000 medlemmar som postfacket CWU organiserade röstade tre av fyra för en strejk.
Strejken ägde rum under två dagar i slutet av förra veckan. Under torsdagen strejkade 40 000 anställda på postcenter och chaufförer i 24 timmar. Dagen efter 78 000 brevbärare och postsorterare, rapporterar www.sekotidningen.se
Den brittiska posten står inför en omfattande modernisering och samtalen mellan fack och företrädare för posten har misslyckats.
Facket hävdar att de inte motsätter sig moderniseringen i sig. Men att de fruktar att 60 000 kommer bli av med jobben, liksom de befarar att arbetsvillkoren kommer försämras drastiskt. Bland annat kommer brevbärarna i framtiden att tilldelas så stora distrikt att de inte klarar av sina beting under ordinarie arbetstid , utan tvingas arbeta över utan lön.
Stämningen mellan fack och ledningen för Royal Mail har också infekterats ytterligare eftersom företaget rekryterat 30 000 extra anställda för att dämpa effekterna av strejken och klara den kommande julruschen. Facket ser dessa som strejkbrytare. Normalt tar Royal Mail in 15 000 säsongsarbetare till julen.
Dessutom uppges läget ännu mer spänt på grund av regeringens agerande och framförallt riktar sig fackets ilska mot den ansvarige statssekreteraren för posten, Lord Mandelson.
– Sanningen bakom denna konflikt är att Lord Mandelson som är i maskopi med ledningen för posten tydligen känner att det är tid att ge igen för att vi besegrade dem när de föreslog privatiseringar, säger David Word från fackförbundet CWU till brittisk press.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.