Sparka Maud Olofsson och Vattenfalls styrelse

11 november 2009

Inrikes, Nyheter

”Dra åt helvete! Produktion och distribution är hjärtat i ett kraftbolags verksamhet. Det är hål i huvudet på någon…”

Så finkänsligt uttryckte sig SEKO:s ordförande Janne Rudén när han kommenterade det interna styrdokument som TV 4 kommit över och som visar att Vattenfalls ledning vill sälja ut hela sitt svenska distributionsnät – till 850 000 hushåll och företag – och använda färska 50 miljarder till att bygga kärnkraft i Storbritannien.

Den ”någon” som har hål i huvudet är naturligtvis Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Uppenbart är det kortslutning i skallen både hos honom och hela styrelsen – så när som hos dess vice vd, Hans von Utman, vilken motsatt sig beslutet och då fått sparken. Vattenfalls styrelse har en strategi som är lika smart som planerna hos Jönssonligan. Tänk om SJ skulle sälja ut hela det svenska järnvägsnätet och använda pengarna för att köpa in sig i Ryanair?

Men är det kortslutning i Vattenfalls styrelse har det samtidigt gått en propp i huvudet hos energiminister Maud Olofsson. Hon är ännu så länge oanträffbar för kommentarer. Men hon är politiskt ansvarig för statligt äga Vattenfall och har sedan länge varit varse att hennes vd Josefsson lekt ”Sickan” i filmerna om Jönssonligan. Redan i januari i år cirkulerade massor med rykten om Vattenfalls planer på att satsa på kärnkraft i Storbritannien. ”Vi är redo att bygga ny kärnkraft om möjlighet ges. Vi siktar på en ledande position globalt”, hette det då från Johansson. Redan då – i januari – var Olofssons departement naturligtvis väl införstått med planerna. Så här sa hennes högra hand, statssekreterare Ola Alterå, i en intervju för Svenska Dagbladet, när han skulle bemöta kritiken mot Vattenfalls satsning på tysk brunkol:

Vattenfall är ett av Sveriges största bolag alla kategorier. Vi gör inte ett symbolutspel inför konferensen. Men vi driver en tydlig förändringsagenda. Ministrarna tar inte ställning till enskilda projekt. Det är EU:s klimatmål för 2020 som gäller. Man kan räkna baklänges från hur energiproduktionen i Europa ser ut, i vilken takt kol måste minska och förnybara energikällor öka, säger Ola Alterå.

SVD sammanfattar sedan:

Han avslöjar att de nya direktiven till Vattenfall kommer att innebära en radikal kursändring i Vattenfalls energiinriktning. Bolaget ska vara med och leda omställningen till förnybara energislag, inte bara i Sverige utan i Europa. Det innebär att Vattenfall ska bidra väsentligt till att EU lyckas öka andelen förnybar energi med 20 procent till år 2020.

Olofssons och regeringens direktiv för Vattenfall var helt enkelt att minska beroendet av fossila bränslen genom en storsatsning på kärnkraft. Planerna på att ta sig över Nordsjön och hjälpa Gordon Brown med hans kärnkraftssatsning är nygamla. Det vi fått veta de senaste dagarna är att satsningen, i regi av ”Industrikraft”, också gäller Sverige.

”Jag sätter min heder i pant på att inte ladda reaktorn i Barsebäck”, sa en gång Maud Olofssons ungdomsidol och mentor, Centerpartiets Torbjörn Fälldin. Han förlorade panten och sin heder och sitter nu bortglömd uppe i sin stuga i Ångermanland och puffar på sin pipa. Vi får se om hans efterföljare Maud Olofsson tänker sätta sin heder i pant på att statliga Vattenfall inte ska ladda Storbritanniens nya generation av kärnkraftreaktorer…

Men bäst vore naturligtvis att sparka både henne och Vattenfalls styrelse.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.